Сряда, 24 Апр 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Бумът на фотоволтаиците изстреля „Соларен дом“ сред големите данъкоплатци

  21.01.2024 09:19
Бумът на фотоволтаиците изстреля „Соларен дом“ сред големите данъкоплатци

14 фирми от територията на НАП – Велико Търново попаднаха в обхвата на териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ (ТД ГДО). Това стана след въведените от 1 януари нови критерии за определяне на дружествата като големи данъкоплатци и осигурители и извършената актуализация на досегашния списък.

Сред тези фирми са традиционно силни горнооряховски дружества, но и една млада фирма, която за по-малко от 5 години се нареди сред големите. „Соларен дом“ се възползва от бума в изграждане на фотоволтаици и след като няколко години беше в челните места на проспериращите фирми, вече е сред големите данъкоплатци.

Дружеството е създадено през 2019 година с централна база в гр. Горна Оряховица, офиси в София, Варна и Горна Оряховица, както и логистична база в гр. Перник. За три години са изградили повече от 510 мрежови, хибридни и автономни фотоволтаични централи в цялата страна с инсталирана мощност от над 50МW. Тези резултати класират „Соларен Дом“ на 4-то място сред най-бързорастящите строителни компании в България за 2021 година. Това обаче не се оказа пикът, а последваха още по-добри години за фотоволтаиците и горнооряховската фирма.

Според новите критерии, дружествата, поставени в списъка на големите данъкоплатци и осигурители, трябва да са платили през 2022 г. над 3,5 млн. лв. данъци и осигуровки, след приспадане на възстановените през годината суми, или нетните приходи от продажби да са повече от 300 млн. лв. Условието е посочените суми да не са от еднократни сделки или разпореждане с имущество.

От началото на 2024 година, близо 1 350 фирми попаднаха в обхвата на ТД ГДО като вписването им в регистъра на дирекцията бе извършено служебно. Сред тях са БНБ и банкови институции, застрахователи и презастрахователи, пенсионно и здравноосигурителни дружества и др.

Няколко горнооряховски фирми са сред големите данъкоплатци – „Захарни заводи”, „Аполон 95”, „Прити 95”, „Соларен дом”. „Континвест”, чиято основна база е в Горна Оряховица е в този списък. „Аркус”, „Армако”, „Вали Компютърс”, ВиК „Йовковци”, „Елит Мес Минев” и др. от региона също влизат в списъка.


Ключови думи
Соларен дом
Последни
Седмицата
Анкета