Петък, 19 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Учени от България, Полша и Франция се събраха във ВТУ за Евтимиеви дни

  19.01.2024 10:18
Учени от България, Полша и Франция се събраха във ВТУ за Евтимиеви дни

Центърът по систематическо богословие на Православния богословски факултет и Центърът за медиевистични изследвания на Историческия факултет организират Евтимиеви дни във Великотърновския университет.

На 18 януари, в деня на църковната почит на св. Йоаким, патриарх Търновски с молитвослов и тропар на св. Йоаким се откриха Вторите ежегодни научни четения. В тях участие вземат учени от България, Полша и Франция с доклади в областта на богословието, историята, библеистиката, литургиката, изкуствознанието. Срещата на специалисти от различни области в общи тематични полета без разделения по секции поражда особено плодотворни дискусии. Четенията ще продължат и на 19 януари.

В същия ден се откри първата Зимна школа по калиграфия за иконописци, работата в която ще продължи два дни. Ученици и учители, студенти и иконописци се потопиха за кратко в историята на калиграфията и изпробваха сами своето калиграфско перо. През втория ден участниците ще се занимават с особени случаи на църковнославянския правопис и ще продължат с писане на текстове за иконописни изображения.

Организаторите имат намерението Зимната школа по калиграфия за иконописци да се превърне в ежегодна.


Ключови думи
Евтимиеви дни ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета