Неделя, 14 Апр 2024
            
Велико Търново Други Полски Тръмбеш

Студенти от ВТУ и ученици от Полски Тръмбеш, изучаващи гръцки език, представиха коледни и новогодишни обичаи от България и Гърция

  14.01.2024 13:14
Студенти от ВТУ и ученици от Полски Тръмбеш, изучаващи гръцки език, представиха коледни и новогодишни обичаи от България и Гърция

В БИЦ „Гръцки език и култура“ към Великотърновския университет се проведе културна проява, на която студенти – неоелинисти представиха презентации за сходни и различни традиции и обичаи на България и Гърция при посрещането на коледните и новогодишните празници.

Ученици от СУ „Цанко Церковски“ гр. Полски Тръмбеш, изучаващи гръцки език, бяха гости на събитието. Те поздравиха публиката с каланда – традиционни коледни песни и танци от Гърция.

Ръководителят на БИЦ „Гръцки език и култура“ доц. д-р Д. Румпос беше подготвил тематична кръстословица, която с общи усилия ученици и студенти решиха и получиха награди. По традиция последва рязането на Василопитата – новогодишния гръцки сладкиш с пара и баница с късмети.

Гости на събитието бяха проф. д-р Димитър Димитров, ректор на Великотърновския университет, проф. д-р Николай Кънев, заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност, доц. д-р Полина Цончева, декан на ФФ, доц. д-р Боряна Братанова, заместник-декан на ФФ, студенти и преподаватели.


Ключови думи
гръцки език ВТУ Полски Тръмбеш
Последни
Седмицата
Анкета