Вторник, 09 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Димитър Божков извади кръста от Янтра, изпреварвайки още 19 смелчаци

  06.01.2024 13:21
Димитър Божков извади кръста от Янтра, изпреварвайки още 19 смелчаци

31-годишният Димитър Божков счупи многогодишната доминация на Николай Жеков – Жицата и пръв стигна до кръста под Александровския мост край Първомайци. Жицата, който седем пъти е печелил наградата, участва и този път, но беше изпреварен.

Димитър е родом от ловешкото село Александрово, но живее в Горна Оряховица със семейството си. Скачал е и друг път за богоявленския кръст, но за първи път в Янтра край Първомайци. Младият мъж е безработен в момента, но вярва, че със спасяването на кръста ще има по-добър късмет през новата година и, разбира се, здраве за себе си и за своите близки.

По традиция спасителят на кръста първо получи благословия от отец Анатолий, а след това и паричните награди. Зам. кметът Петя Иванова връчи бонуса от името на Община Горна Оряхоница. Кметът на Първомайци Ясен Янков също награди най-бързия и съобразителен в днешната надпревара. Премия имаше и от народния представител Димитър Николов.

Общо 20 мъже скочиха в Янтра днес в надпревара кой първи ще стигне до кръста, хвърлен от отец Анатолий. Най-възрастният е на 64 години, а най-младият на 14. Сред смелчаците имаше двама именици, както и трима представители на една фамилия. Заедно с Евгени Бузов, който вече има доста опит в богоявленския ритуал, скочиха синът му Иван и племеникът Димитър.

Двата бряга на реката под Александровския мост буквално бяха почернели от хора, дошли да видят ритуала. Не закъсняха и хората, извили се покрай музикантите от ФА „Сидер войвода”.


Ключови думи
Димитър Божков Богоявление Първомайци Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета