Събота, 06 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Започва процедура за извеждане на тежкотоварния трафик от ул. „Родопи“ в Горна Оряховица

  05.01.2024 15:55
Започва процедура за извеждане на тежкотоварния трафик от ул. „Родопи“ в Горна Оряховица

Предварителна работна среща, свързана с организацията на движение на тежкотоварните автомобили по ул. „Родопи“ в Горна Оряховица, бе проведена днес при областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков. Срещата бе провокирана от сигнал на граждани, които от години са потърпевши от настоящата ситуация.

Ежедневно по нашата улица преминават многократно тежкотоварни камиони, цистерни и др. подобни, които предизвикват огромен трафик, като пукат и без това остарялата водопроводна мрежа, рушат асфалтовата настилка, която не е пригодена за такива камиони, трудно маневрират и са предпоставка за ПТП с оглед на това, че отстрани са жилищни блокове, пише в сигнала си Габриела Савова. Савова живее на ул. „Родопи“ 17, а сигналът й е подкрепен и от съседи.

Последиците от този трафик – многократно спиране на вода, полагане на нови тръби, нов асфалт, битови неуредици, пропадане на пътя и пропукване на блоковете. За шума и мръсния въздух да не говорим. Има обходен маршрут през Лясковец, който е много по-подходящ за такъв тип трафик. Моля да вземете решение незабавно, за да се избегнат ПТП-та и безразборно харчене на общинския бюджет – от нашите данъци, за пътища и водопроводи, настояват потърпевшите.

Няколко варианта за решаване на проблема бяха обсъдени на срещата при областния управител. На нея бяха директорът на Областното пътно управление във Велико Търново Венцислав Ангелов и инспектор Георги Игнатов от сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР. С казуса са запознати и народните представители от ГЕРБ-СДС от региона, като на срещата лично присъства Димитър Николов. Николов е и член на парламентарната комисия по транспорт.

На този етап най-коментиран бе вариантът тежкотоварният трафик да се отбие от околовръстното на Лясковец преди Болницата в Горна Оряховица и оттам да продължава към складовите бази и митницата, като знак за транзитно движение през Честово – покрай „Захарни заводи“ – митница да бъде поставен още на територията на Лясковец. Коментиран бе и въпросът с камионите, които зареждат обекти като „Кауфланд“, „Лидл“ и др.

Днешният предварителен разговор ще продължи следващата седмица, отново при областния управител. Темата за извеждането на тежкотоварния трафик от града е сред приоритетите и на Община Горна Оряховица, увери на място зам.-кметът на Горна Оряховица с ресор ТСУ инж. Анелия Христова.

Детайли, свързани конкретно с ул. „Родопи“ и проблема на живеещите там, ще бъдат разисквани на 12 януари. На предстоящата тогава среща ще присъстват и кметовете на Горна Оряховица и Лясковец.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
тежкотоварен трафик ул. Родопи
Последни
Седмицата
Анкета