Петък, 05 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Как да се подобри здравното обслужване в Горна Оряховица обсъждаха кметът и управителите на здравните заведения

  05.01.2024 11:14
Как да се подобри здравното обслужване в Горна Оряховица обсъждаха кметът и управителите на здравните заведения

Мерки за подобряване качеството на здравното обслужване и грижа обсъдиха кметът Николай Рашков и ръководителите на трите големи здравни заведения в Горна Оряховица.
Управителите на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Иван Иванов, на Диагностично-консултативен център д-р Стефан Донев и на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Деян Георгиев откликнаха на поканата на кмета, отправена по повод зачестили оплаквания от граждани.
Въпреки, че в обществото се наслагва негативно отношение, официални сигнали срещу медици или здравни центрове не са постъпвали в Общината, а оплакванията са предимно устни и в социалните мрежи. Това обясни кметът Рашков, който призова гражданите да използват пунктовете за оплаквания, поставени и в администрацията, и в самите здравни структури. Това ще позволи сигналите официално да се предават по компетентност, за да бъдат извършвани проверки и предприемани конкретни действия.
Недоволство изразяват основно пациенти, потърсили медицинска помощ в Неотложния кабинет, функциониращ към ДКЦ. Управителят на Центъра д-р Донев обясни, че дежурствата в него са тежки – нощни, в празнични и в почивни дни. Общопрактикуващите лекари не желаят да дежурят в него, обяснявайки отказите с прекомерната си натовареност.
40 дежурства по 12 часа месечно се обезпечават с общ бюджет от около 8 000 лв., включително консумативи и поддръжка, информира д-р Донев. Това прави работата в Кабинета за неотложна помощ нежелана за повечето медици. По думите му от четири месеца в него денонощно дежурят само две лекарки, които са на преклонна възраст.
Един от обсъжданите по време на срещата варианти за изход от тази ситуация беше Неотложният кабинет да влезе като паралелна структура към Спешния филиал и в него да работят спешни медици.
Кметът помоли присъстващите лекари да проучат как е решен този проблем в други големи общини, които не са областни центрове. От своя страна Николай Рашков пое ангажимент да инициира разговори с РЗИ и представители на общопрактикуващите лекари, за да се намери работеща формула.
„Искам по-добри условия и за лекари, и за пациенти, а съгражданите ни да имат спокойствието, че някой се грижи и мисли за тях, затова ще ви помагаме“, обърна се към ръководителите на трите здравни структури кметът Рашков, от името на общинското ръководство. На срещата присъстваха и заместник-кметовете по бюджет и финанси Даниел Божанков и по хуманитарни дейности Петя Иванова.
В ДКЦ чакат нов рентген, както и мамограф, съобщи д-р Стефан Донев по време на разговора. Болницата и Общината пък ще обединят усилия, за да възвърнат някогашния имидж на горнооряховското Родилно отделение, което преди повече от 15 години беше предпочитано и от много великотърновски семейства.


Ключови думи
здравеопазване Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета