Петък, 05 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Римски гробове с богати дарове разкриха археолози от великотърновския музей

  03.01.2024 12:08
Римски гробове с богати дарове разкриха археолози от великотърновския музей

Римски погребения с богати дарове и златни накити от III век е разкрил през декември м. г. екип специалисти от Регионален исторически музей - Велико Търново. Двата зидани гроба, покрити с варовикови плочи, са намерени на територията на община Стражица и са проучени от археолозите Калин Чакъров, Недко Еленски и реставратора Михаела Томанова.

В по-стария от гробовете е разчистен скелет на дете, починало приблизително на 5 години. В другия са били положени, изглежда едновременно, два възрастни индивида, вероятно мъж и жена.

Гробните дарове са разнообразни, като част от тях са служели на погребаните приживе, а останалите са предназначени за отвъдния свят. Открити са 2 амфори, 2 стъклени бутилки, 3 стъклени лакримария (флакони за събиране сълзите на оплаквачките), огърлици от стъклени мъниста и златна висулка, 4 изключително фини златни обеци, лампичка, медни апликации с позлата, позлатена фибула, костени фуркети. Петте бронзови и една сребърна монети датират категорично погребенията в първата четвърт на III век. Документирана е кожена обувка, разпаднала се от смяната на средата, в която е престояла 17 века. Проникването на гризачи до известна степен е разбъркало и повредило най-крехките артефакти.

Ценните находки в момента се обработват от музейните реставратори. Предстои те да бъдат официално представени пред медиите, а след това и пред широката общественост в специална изложба.


Ключови думи
РИМ
Последни
Седмицата
Анкета