Петък, 08 Мар 2024
            
Горна Оряховица Общество

СУ „Вичо Грънчаров” е сред първите в страната в кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ и фокусирало усилията си за по-чист въздух в класните стаи

  07.12.2023 16:16
СУ „Вичо Грънчаров” е сред първите в страната в кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ и фокусирало усилията си за по-чист въздух в класните стаи

Резултатите от проведените активности в социалната информационна кампания „Знаеш ли какво дишаш?“ и в частност постигнатото с проекта „По-чист въздух – по-здрави ученици“ в СУ „Вичо Грънчаров“ бяха представени днес в Горна Оряховица. Присъстващите на събитието се запознаха с успешния пример на СУ „Вичо Грънчаров“ – едно от първите училища в страната и първо в региона, включило се в кампанията и фокусирало усилията си за по-чист въздух в класните стаи. На срещата присъства Христо Атанасов - инициатор на кампанията и CEO на QNECTD, Юлиян Евтимов от екипа на социалната инициатива, представители на горнооряховски учебни заведения, на РИОСВ – Велико Търново. Впечатленията си от проблема и от постигнатото от СУ „Вичо Грънчаров“ сподели и зам.-кметът Петя Иванова.

„Знаеш ли какво дишаш“ цели да се справи с един често пренебрегван проблем - замърсяването на въздуха в училищата и затворените помещения. През изминалата година интересът достигна и до много институции и частни компании.

Изследванията, проведени в училищата, показват, че замърсяването на въздуха в тях е между 5 и 7 пъти по-високо в сравнение с външната среда. Рисковете, свързани с вдишването на замърсен въздух, далеч не са малко. При децата едни високи нива на въглероден диоксид имат отношение не само към тяхното добро представяне в учебния процес, но и към нарушено развитие на когнитивните им способности в дългосрочен план. Лошото качество на въздуха може да доведе до сериозни заболявания като астма, хроничен бронхит и алергии.

Кампанията предлага практични решения, включително инсталиране на сензори за измерване на качеството на въздуха и системи за автоматично предупреждение, когато въздухът става неподходящ. Шест български града – София, Пловдив, Враца, Монтана, Горна Оряховица и Русе, участват в инициативата. В учебни заведения и детски градини в посочените градове бяха инсталирани над 160 сензора, които измерват в реално време нивата на въглероден диоксид, температурата и влажността - трите основни параметъра, които показват микроклимата на едно затворено помещение. Проактивните усилия на ръководство и екипа на СУ „Вичо Грънчаров“ направиха възможно монтирането на 20 броя сензори за измерване качеството на въздуха в помещенията в горнооряховското училище.

Средствата, с които бяха поставени сензорите в СУ „Вичо Грънчаров“, са от спечелен проект по ПУДООС „За чиста околна среда – 2023“ и от бюджета на училището. Проектът по ПУДООС е на тема „Обичам природата – и аз участвам!“ и е продължение на една от стратегическите цели на училището за устойчивото екологично развитие.

Замерените със сензорите данни по трите показатели се визуализират на дисплея на всяко устройство, а цветова сигнализация се активира, когато параметрите на въздуха излязат от нормалните и приемливи за човешкото здраве стойности и напомня да се предприемат действия за достигане на оптимални нива. Информацията с отчетените стойности от цялата система се генерира чрез специализиран софтуер, който събира данни във всеки момент на много нива и се анализира на училищно ниво. Партньор на училището в изпълнението на проекта е Кю Онлайн ООД (QNECTD).

Поставянето на сензори е част от нашата зелена визия за благосъстоянието на екипа и учениците. Интересът и ентусиазма на учениците след инсталирането на сензорите беше впечатляващ. Самите те следят индикаторите и се грижат за навременното проветряване на помещения. Обсъждат с класните ръководители значението на чистия въздух, коментират и как се отразява то на качеството на техния фокус по време на учебния процес, разказа директорът на СУ „Вичо Грънчаров“ Нели Атанасова по време на среща, проведена преди броени дни в София с подкрепата на Столична община и открита от зам.-министъра на образованието Мариета Георгиева. И на днешната среща Атанасова заяви, че в ръководеното от нея училище здравето на децата и екипа е основен приоритет.

Когато сензорите отчетат, че показателите се покачват и децата го видят черно на бяло, те сами взимат мерки и проветряват. Това, освен че повлиява на качеството на въздуха в класните стаи, ги прави и по-отговорни. В резултат в класните ни стаи сензорите не отчитат съществени отклонения от нормите. Вярвам, че възпитаваме нещо много ценно в децата, категорична бе Нели Атанасова.

Старши учителят в СУ „Вичо Грънчаров“ Даниела Кенарева даде още подробности за работата по проекта. Проведени са анкети сред родителите, екипа и сред самите деца. Всички допитвания са показали положителното отношение към усилията на ръководството и на самите ученици да направят средата си по-безопасна.

Всъщност главните действащи лица в днешната среща бяха ученици, на които е възложено наблюдението на сензорите и взимането на мерки, когато показателите излязат от безопасната зона. Децата са обмислили допълнителни мерки за по-чист въздух в класните си стаи – повече зелени растения, дезинфекция на подовете, да не тичат на закрито, в топлите дни от учебната година да се хранят навън.

Усилията им бяха оценени високо от Христо Атанасов и Юлиян Евтимов. Двамата споделиха добри практики от градовете, в които вече е стъпила кампанията, но не скриха, че не навсякъде и невинаги срещат разбиране.

Понякога хората не си дават сметка колко сериозен е всъщност проблемът с въздуха в затворени помещения. Въздухът в класните стаи се влияе и от общото състояние на атмосферния въздух в съответното населено място. Затова голямата ни мечта е на по-късен етап поставянето на системи за контрол на качеството на въздуха и на открито край училищата, обясниха инициаторите на „Знаеш ли какво дишаш?“.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Знаеш ли какво дишаш СУ Вичо Грънчаров Юлиян Евтимов Христо Атанасов
Последни
Седмицата
Анкета