Понеделник, 04 Мар 2024
            
Велико Търново Общество

Елина Генова е в Топ 3 на най-добрите млади автори на есета

  04.12.2023 16:23
Елина Генова е в Топ 3 на най-добрите млади автори на есета

Елина Генова от 11 а. клас на ПХГ "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново е в Топ 3 на най-добрите млади автори на есета у нас от Националното състезание по творческо писане „Аз мога — тук и сега”, проведено от 1 до 3 декември 2023 г. в Девин при голяма конкуренция.

Пред репортери на ученическата Тийн ТВ талантливата гимназистка сподели, че е много щастлива за класирането си на 3. място и го приема като огромно постижение, „защото такова класиране при голямата конкуренция е доказателството, че Хуманитарната гимназия във Велико Търново подготвя чудесно учениците“, каза единайсетокласничката.

За пръв път у нас се провежда национално състезание по български език и литература в подобен формат. В първия ден от състезанието учениците трябваше да се справят с езиков тест, който съдържа 40 въпроса и носи максимум 40 точки от общия резултат. Във втория ден всеки участник трябваше да напише есе, разказ, стихотворение, журналистически текст или да рецитира, което му носи до 60 точки. Стана ясно, че класиралите се на 1., 2. и 3. място имат разлика от едва 1 точка.

Елина писа есе във втора възрастова група – от 10 до 12 клас – на тема „Свобода или сигурност”. „Това съвсем не е любимата ми тема“ – сподели ученичката – „но използвах обръщения към читателя, вплитане на цитати в текста си и цитация на известна мисъл, което явно е направило впечатление на журито“. Креативността и творческият поглед върху поставената тема бяха едни от главните критерии при оценяването на текстовете. Единадесетокласничката сподели още, че „свободата и сигурността са непостижими изцяло, че между тях няма как да се постави „или“, което е главната идея в есето ѝ.

Състезанието „Аз мога – тук и сега“ се провежда от вече 13 години, но за първи път през 2023 г. беше насочено към българския език и литературата. То даде възможност на учениците творчески да осмислят теми като съвремието, свободата, сигурността и войната, както и да се запознаят с връстници от цялата страна.

В състезанието участваха 199 ученици от 27 населени места, а в категорията за разказ или есе в нейната възрастова група имаше над 40 състезатели.


Ключови думи
ПГХ
Последни
Седмицата
Анкета