Понеделник, 04 Мар 2024
            
Велико Търново Други

Ученици от Езиковата участваха в конкурс за преводачи на ЕК

  04.12.2023 12:08
Ученици от Езиковата участваха в конкурс за преводачи на ЕК

Петима ученици от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ участваха в онлайн конкурса за млади преводачи, организиран от Европейската комисия. Всяка година престижният форум събира на едно място младежи и девойки от 705 средни училища от всички държави в общността.

Йоана Дряновска и Никола Чакъров превеждаха от немски, Наталия Дабева от английски, Елена Иванова от испански, а Радостина Джагалска от френски език. Конкурсът Juvenes Translatores се провежда от 2007-ма в края на всяка календарна година. Броят на училищата, избрани от всяка държава, отговаря на броя на местата й в Европейския парламент. България има 17, а ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ е единственият участник от гр. В. Търново.

Всяко училище може да излъчи от 2-ма до 5-ма свои представители, родени в една и съща календарна година. Мотивът е, че така се постига създаването на еднакви условия за образователните системи във всички държави от ЕС. Регистрацията на желаещите училища започва в началото на септември, а списъкът с избраните се оповестява до края на октомври. Времето за работа е 2 часа, а всеки превод се оценява от професионални преводачи и редактори от Главна дирекция „Писмени преводи“. След това жури с председател генералният директор на дирекцията избира най-добрия за всяка държава в ЕС. Точност на превода, висока степен на грамотност, умело използване на богатството на езиците и проявено творчество при намирането на решения са критериите към участниците. Имената на най-добрите млади преводачи ще бъдат обявени в началото на февруари 2024 г.

Езиковата гимназия участва в конкурса от 2008 година, два пъти нейни възпитанички са печелили наградите за България. През 2012 -та за отличието се пребори Пламена Малева, а през 2017-та Яница Стойкова. И двете получиха наградите си в Брюксел. През 2008 г. в „Топ 10“ на най-добрите преводи се класира Румен Русев – френски език, през 2015 г. – Теодора Стоянова – немски език, през 2022 г. – Ана Орманджиева – немски език.


Ключови думи
ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“
Последни
Седмицата
Анкета