Сряда, 21 Фев 2024
            
Икономика

Държавата си търси 9 млн. лв. от „Вагонен завод – Интерком“ АД по договор с „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД

  30.11.2023 16:00
Държавата си търси 9 млн. лв. от „Вагонен завод – Интерком“ АД по договор с „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД

Държавата ще търси правата си заради неизпълнени задължения от страна на дряновското „Вагонен завод – Интерком“ АД по договор с „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД за модернизация на 15 броя пътнически вагона.

За това информира министърът на транспорта Георги Гвоздейков по време на заседание на Постоянната парламентарна комисия по транспорт и съобщения. Темата бе повдигната от народния представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов, който е член на комисията. Въпросът на Николов бе породен от твърдения в медийното пространство на изпълнителния директор на „Вагонен завод - Интерком“ АД Валери Димитров, че над 150 души от завода за вагони ще останат без работа.

Държавата не е длъжна да спасява нечий бизнес. Частната инициатива е отговорност на собственика й, категоричен бе Георги Гвоздейков. Министърът припомни, че договорът за 15-те вагона е удължаван няколко пъти, направени са и авансови плащания, които към днешна дата възлизат на 9 млн. лв.

Срещу тази сума сме получили 0 вагона. Ако един от тях струва 9 млн. лв., ще имаме най-скъпите вагони в света, коментира още министърът и допълни, че е възложил да се задейства процедурата за връщане на банковата гаранция върху въпросните 9 млн. лв.

Малко по-рано от „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД също излязоха с официална позиция. В нея се казва, че още със сключването на договора е извършено авансово плащане към „Вагонен завод - Интерком“ АД - гр. Дряново в размер на 6,9 млн. лв., с което „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД спазва задължението си, произтичащо от него.

Изпълнителят на договора „Вагонен завод - Интерком“ АД - гр. Дряново не спазва първия, втория и третия етап, които са със срок на изпълнение до 22.10.2022 г., за което възложителят „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД задейства правото си на неустойка по договора.

На 03.11.2022 г. е сключено допълнително споразумение към договора с нов график на изпълнение до 31.12.2023 г. и са платени още 1,07 млн. лв. авансово.

Също така са изплатени още 80% от стойността на първия вагон - 996 690,97 лв. Подчертаваме, че с това общата платена сума на изпълнителя достига 9 005 814,82 млн. лева, срещу които той не е предоставил нито един завършен вагон, уточняват от „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД.

Регулярните проверки по напредъка на дейностите по модернизацията на вагоните в съответствие с чл. 9 ал. 3 от Договора, извършвани от служители на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД, показват, че към настоящия момент е завършен единствено един вагон, който все още не е приведен в готовност за експлоатация, тъй като не притежава необходимите разрешения и регистрации от компетентните органи.

Въпреки всички положени усилия от страна на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД, „Вагонен завод - Интерком“ АД се оказва неспособен да предаде в срок дори един от договорените 15 вагона, посочват от „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД.

Договорът за модернизация на 15 броя пътнически вагона между „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД и „Вагонен завод - Интерком“ АД - гр. Дряново е сключен на 22.04.2021 г., със срок за изпълнение от 2 години, до 22.04.2023 г. Съгласно условията на договора, изпълнителят следва да извърши модернизацията на четири етапа със следните срокове: предаване на първа партида от 6 модернизирани вагони до 22.02.2022 г.; предаване на втора партида от 3 специализирани модернизирани вагони до 22.06.2022 г.; предаване на трета партида от 3 модернизирани вагони до 22.10.2022 г.; предаване на четвърта партида от 3 модернизирани вагони до 22.04.2023 г.

Непредаването на вагоните сериозно нарушава планирания график за експлоатация на подвижен състав на националния железопътен превозвач и води до значителни пропуснати ползи. Появата на г-н Димитров в национален ефир с твърдение, че работниците на завода ще останат без работа е груба манипулация на общественото мнение, с което реално се прикрива несвършената работа и нанесената вреда за „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД от неизпълнената поръчка. Подчертаваме, че ако работниците в завода останат без работа, това категорично не е по вина на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД, които до момента са използвали всички възможности да подпомогнат успешното изпълнение на договора, което е от полза и на двете страни, казват още от „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД.


Ключови думи
„Вагонен завод – Интерком“ АД „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД
Последни
Седмицата
Анкета