Сряда, 21 Фев 2024
            
Горна Оряховица Общество

Шепа доброволци оказаха решителна помощ в най-трудния ден от снежното бедствие в Горна Оряховица

  30.11.2023 14:32
Шепа доброволци оказаха решителна помощ в най-трудния ден от снежното бедствие в  Горна Оряховица

Няколко доброволци оказаха решителна подкрепа в най-трудния ден от снежното бедствие в Горна Оряховица и без тях щеше да е трудно да се овладее ситуацията. Близо 10 часа няколко мъже бяха навсякъде из преспите, където имаше нужда от помощ – разчистваха паднали дървета, освобождаваха закъсали автомобили, помагаха на линейка. Това са мъжете от Доброволно формирование „Ряховец”, които 100-процентово доказаха колко е нужна такава форма за действие при бедствие.
„За първи път наравно с нас работиха кмет и председател на Общински съвет. Надявам се съвместният ни труд да ги е убедил, че трябва да се развива формированието и то трябва да е обезпечено с техника и хора, за да върши истинска работа. Най-много обаче искам още млади мъже да разберат, че само заедно можем да действаме в трудни моменти. Идеята ми е още хора да се присъединят към нас и да станем повече”, обяснява един от доброволците Петър Ночев, разказвайки за работата на колегите си в неделния ден.
Доброволно формирование „Ряховец” е вече на повече от 10 години. Близо 20-тина са доброволците, най-активните са половин дузина. Шестима излизат и в ранната утрин в неделя, като някои идват след нощна смяна в БДЖ.


Още в 7:30 часа сутринта няколко доброволци помагат за отстраняване на дърво, което препречва пътя към Крушето. После освобождават и пътя към Стрелец, където също не може да стигне снегорин заради паднали дървета.
В Горна Оряховица разчистват от дървета „Панайот Цвикев”, „Отец Паисий”, „Македония” и „Васил Априлов”. Три дървета са отстранени от „Стефан Караджа”, а още две до Транспортна болница и училището на Гарата. В 11 часа отново са в града и освобождават автомобил на „Бунар Хисар”, върху който е паднало дърво. Малко по-късно пък трябва да помогнат на екип на линейка, който се опитва да натовари премръзнал човек с деменция. Веднага след това трябва да се махнат и дървета от „Баба Пантелейца”.
Всичко това до обяд, когато се събират всичките шестима на „Борима” - отново за разчистване на дървета. Продължават по „Васил Левски”, „Васил Априлов”, покрай СУ „Вичо Грънчаров”, „Любен Каравелов”, „Сливница” и така нататък до 17 часа, когато основните улици вече са освободени и проходими.


„В такива ситуации трябва да се действа бързо и в екип, но и професионално. Затова казвам, че не само има нужда от доброволен отряд, но той трябва да бъде обучен и добре оборудван. Когато бяха наводненията, нашата помощ не беше много ефективна, защото нямахме техника. Нямаме и транспорт, оня ден Огнян Стоянов ни позволи да вземем бус от Общината, за да сме мобилни. От две години настоявам, че трябва да ни се опресни курса за оказване на първа помощ в БЧК. Дори за облеклото минаха 8 години, преди да получим нови екипи, а това трябва да става на 5 години. Ситуации като тази в неделя не стават всяка година, но все пак се случват. Трябва да има хора, готови и обучени да помагат”, обяснява Петър.
Участието в подобни формирования е доброволен труд, който почти не се овъзмездява. Заплащането е символично, а работата е тежка. Така че не е за всеки, но, слава богу, се намират и хора, които си дават сметка, че някой трябва да свърши тази работа. Държавните и общински служби, които трябва да реагират при бедствия, не разполагат с достатъчно хора, за да се справят с извънредни ситуации. Идеята за създаване на подобни формирования е да се организират тези, които са готови да помогнат. Те обаче трябва да се обучават и екипират, за бъдат ефективни, когато се наложи да се включат в овладяването на бедствие.
Мъжете от горнооряховското доброволно формирование доказват, че могат да работят наравно с професионалистите в трудни ситуации.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
доброволци Горна Оряховица бедствие
Последни
Седмицата
Анкета