Четвъртък, 29 Фев 2024
            
Други Лясковец

Училището в Джулюница отбеляза патронен празник

  29.11.2023 14:40
Училището в Джулюница отбеляза патронен празник

Обединено иновативно училище „П. Р. Славейков” в Джулюница чества своя патронен празник.

Тази година деца и учители отбелязват 100 г. от построяването на сегашната сграда на школото. Училището е наследник на първото килийно училище, помещавало се в старата селска църква, построена през 1834 г. През 1879 г. за задоволяване на нарасналите нужди от обучение, с доброволно събрани от жителите средства, е построена самостоятелна училищна сграда - старото училище. Само след година обаче, поради бързото увеличаване на населението, тя се оказва тясна и за училищни нужди се ползват и 5-6 частни къщи. Съществуващата днес сграда е проектирана на два етажа с 16 класни стаи, а строежът ѝ завършен през 1923 година. През 1969 година е издигнат третия етаж на училището и сега то разполага с 24 класни стаи, модерно оборудвани кабинети и 13 допълнителни помещения.

През 1974 година към училището са построени физкултурен салон, работилница и машинно отделение, а през 1993 г. - котелно помещение и топла връзка с физкултурния салон.

Днес в училището работят висококвалифицирани специалисти. Училището е средищно от учебната 2009-2010 година, с целодневна организация и професионална подготовка в VIII – Х клас. Учителският екип, с директор Даниела Христова, залага изключително на неформалното образование в нетрадиционна обстановка и сред природата. Училището работи активно по различни проекти, насочени към намаляване броя на отпадащите ученици, осигуряване на допълнително обучение по български език, предприемачество и екология. Приоритет на ръководството е и организирането на безплатни зелени училища по лидерство и предприемачество, за повишаване на езиковата култура на деца и родители в риск от отпадане, за повишаване капацитета на родителската общност и др.

Много добро и дългогодишно е партньорството на Обединено училище „П. Р. Славейков” с Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.

В училището учат и творят 126 ученици със смесен етнически състав – ромски и български. Училището е иновативно и е уникален модел на интеркултурно учебно заведение.

В празничния ден деца и учители празнуваха с тържествен концерт, който се състоя в салона на местното читалище. Празникът премина под наслов „Сто години съвременно и модерно училище в село Джулюница“. Ръководството бе поканило официални гости, които изгледаха направения специален филм-презентация за развоя на учебната институция през годините. Гостите се насладиха и на чудесния спектакъл на децата.

Кметът на Общината Васил Христов поздрави и връчи подаръчен ваучер на директора Даниела Христова. На учителите той пожела да продължават да бъдат верен страж на традициите на предците, а на децата – да следват Славейковите послания за любов към език и татковина, да се учат на труд и добродетели. Гости бяха и кметът на селото, общински съветници, читалищни дейци, партньори, родители и граждани.

С много талант, настроение и празнично въодушевление учениците показаха, че са достойни наследници на един от най-големите наши възрожденски будители – Дядо Славейков. Децата представиха литературен рецитал по стихове на патрона Петко Рачев Славейков и детския джулюнски поет Цоньо Калчев, изпълниха и емблематичните песни по техни стихове „Татковина“ и „Сладкопойна чучулига“, представиха фолклорни ритми „Сборянка“, Кюстендилска ръченица, Варненско хоро и други. Впечатляваща бе и драматизацията по баладата на Славейков „Изворът на Белоногата“, изпълненията на тъпан и гайда, мажоретния танц „Училище любимо“ и други.

В празничната програма се преплетоха миналите традиции, с духа на настоящето и с мечтите на деца и педагози за докосване до едно по-успешно и модерно бъдещо образование. С голяма празнична торта приключи детският спектакъл, с пожелание за успехи, а гостите си юбилярите изпратиха с подарък - събрана в Алманах историята на джулюнското училище – от далечната 1836 година с поставянето основите на образователно дело в селската църквица до настоящия момент, в който ОбУ „П. Р. Славейков“ е модерно, развиващо се и престижно училище.


Ключови думи
ОбУ Джулюница
Последни
Седмицата
Анкета