Събота, 24 Фев 2024
            
Горна Оряховица Други

Ели и Цветко от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ са в Топ 5 на най-добрите млади готвачи на България

  25.11.2023 08:53
Ели и Цветко от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ са в Топ 5 на най-добрите млади готвачи на България

Елеонора Колева и Цветко Цветков от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица влязоха в първата петица на Национална кулинарна купа на България в категория „Млад готвач 2023”. Тяхната съученичка Мими Минчева не можа за малко да попадне във финала на състезанието, но също се представи много добре.

Тримата са деветокласници в горнооряховската гимназия и бяха най-младите участници в кулинарната надпревара. За своите 15 години и все още малък опит в кухнята те се представиха отлично и дадоха заявка за голямо бъдеще в професията, горда е преподавателката им инж. Нели Николова.

Кулинарната надпревара в София експо център събира най-добрите професионалисти в България, които се състезават в различни категории. Има обаче и една категория за млади готвачи, в която се явяват възпитаници на кулинарни училища. За първи път ученици на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” участват в това престижно състезание и тази година те бяха единствените представители на региона. Още при първия си опит възпитаниците на инж. Нели Николова се наредиха сред най-добрите.

Те имат голямото предимство, че от първия ден в училище учат чрез много практика. Освен това и тримата са много сериозни, отговорни и отдадени, разказва преподавателката им.

Имали един месец подготовка за състезанието и ръка им подали собствениците на ресторанти „Щастливеца” във Велико Търново. Те ги допуснали в кухнята си, а главният готвач Снежана Димитрова им станала ментор. Така успели да видят модерната кухня и като обзавеждане, защото на състезанието ги очаквали най-съвременни уреди.

Самото състезание при младите готвачи е в два тура. В първия кръг имат зададени две блюда – предястие и основно, които трябва да изпълнят в определено време. Тази година всички работили по „Топло кьопоолу с мус от сирена и хрупкав хляб” за предястие и „Пиле лютика” за основно. Първите осем отиват във втория кръг, където ги чака Black box – черна кутия, в която има продукти. За 15 минути те трябва да съставят рецепта с тях, после да напазаруват от импровизирания Метро магазин и да сготвят.

Малко не достигнало на Мими Минчева, която е от Драганово, да влезе във финала, но Елеонора и Цветко продължили. В черната кутия намерили печени чушки, орехи и каперси за предястието и свинско бон филе, шалот, манатарка и прах от маслини за основното.

Беше много напрегнато, голямо вълнение и тръпка, все пак ни е за първи път. Имаше и притеснение, но се стегнахме и се справихме, казва Ели от Горна Оряховица. Дори вече си мислим за следващото състезание, добавя Цветко, който пък е от Стрелец.

В крайна сметка Цветко и Ели се нареждат на IV и V място в състезанието „Млад готвач 2023”. Получили са предметни награди и грамоти от основния спонсор, а наградата от Национална кулинарна академия е ваучер по 500 евро за обучение. Ръководството на училището пък веднага е поощрило своите ученици с парична награда.

Тези деца заслужават, защото се трудиха много. Успехът им на такова голяма национално състезание е резултат от много труд. И е доказателство, че сме на прав път, предлагайки обучение със силна практическа насоченост. Нашите деца от години подготвят кетъринга за много събития в региона и малко по малко трупат опит, а вече и самочувствие. Сигурна съм, че успехът на Ели, Цветко и Мими ще мотивира и другите да работят и да вярват, че са избрали добра професия, казва директорът на училището Катя Велкова.

Опитвам се да им показвам истинската страна на професията. През лятото бяхме по „България – образователни маршрути” на морето и гостувахме в кухнята на шеф Петър Йоргов в „Грифит хотели”. За учениците ни е много важно да получават уроци, но и насърчение, от големи имена в професията, споделя инж. Нели Николова.

От тук насетне сме на всяко състезание, скоро отново ще чуете за нас, обещават майсторите от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Млад готвач на България
Последни
Седмицата
Анкета