Понеделник, 26 Фев 2024
            
Политика

Премиерът Денков пред кмета на Велико Търново Даниел Панов: Местната власт няма да бъде делена на партиен принцип

  24.11.2023 09:47
Премиерът Денков пред кмета на Велико Търново Даниел Панов: Местната власт няма да бъде делена на партиен принцип

Изборите минаха и след успокояването на страстите е важно изпълнителната и местната власт да работят заедно. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов пред премиера Николай Денков по време на събитието „Общините – перспектива 2027“, което бе организирано от вестник „24 часа“. Форумът бе първата среща очи в очи между кметовете от новия мандат и изпълнителната власт.

Даниел Панов подчерта добрата комуникация с министър-председателя Денков, с министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Премиерът бе категоричен, че правителството не дели общините по партиен признак и никой от министрите няма да го прави. Думите му бяха потвърдени и от финансовия министър. Този синхрон местната власт трябва да има и с останалите държавни институции, а подобни срещи на местната и изпълнителната власт ще се превърнат в практика, посочи Панов.

Даниел Панов постави пред премиера и въпроса за намирането на механизъм за прехвърляне на изоставени държавни сгради на общините. Пример е Старата поща във Велико Търново, за която сме направили постъпки още преди повече от пет години.

„Децентрализация е тема, по която също срещаме разбиране, защото тя ще даде възможност за по-дългосрочно планиране на инвестициите във всяка община“, коментира Даниел Панов.

Кметът на Старата столица призова и за рестартиране на големите инфраструктурни проекти в Северна България – АМ „Хемус“ и АМ Русе-Велико Търново-Свиленград, които са от изключително значение за икономическото развитие на всички региони на север от Стара планина. Регионалният министър Андрей Цеков заяви, че изграждането на магистралите ще бъде рестартирането с индексацията на строителните договори, чиято финална методика ще бъде представена следващата седмица.

В Бюджет 2024 ще бъде заложен дълго чаканият фонд за общински проекти с общ бюджет от 1 млрд. лева, поясни Асен Василев. Сдружението на общините помага с експертизата си за изготвянето на ясна методика, по която да се кандидатства.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика за обективните и детайлни изследвания за регионите – анализи, които показват силните и слабите страни и очертават пътищата за преодоляване на различията в развитието. Велико Търново е сред водещите 16 икономически центъра в България, а градът ни е в топ 4 по коефициент на заетост и образованост на населението, сочи последното проучване на ИПИ.


Ключови думи
Николай Денков
Последни
Седмицата
Анкета