Четвъртък, 22 Фев 2024
            
Лясковец Общество

Възрастните хора в Лясковец празнуваха две важни годишнини

  22.11.2023 12:57
Възрастните хора в Лясковец празнуваха две важни годишнини

Двоен празник си организираха пенсионерите от лясковския клуб „Зора”. Тази година те бележат 55 години от създаването на своята клубна организация и 30 години от сформирането на певческата група, развиваща творческа дейност при клуба. Честването на двата празника организираха новият председател Мария Драева с помощта на изявени членове, с подкрепата на Община Лясковец и отзивчиви спонсори.

За тържеството си възрастните хора получиха от новия кмет на Общината Васил Христов кошница с цветя и поздрав да бъдат все така весели, да празнуват с песен още дълги години рождените дни на клуба си и да се радват на своята златна възраст. Към пожеланията си кметът прибави и ваучер с необходимата сума за закупуване на желан от тях подарък.

Да уважат двойния празник дойдоха и кръстницата на клуба д-р Гецова, управителят на Домашния социален патронаж Женя Жан, председателят на общинския съвет на пенсионерите в Лясковец Калина Цацова и председатели от другите клубове на Лясковска община, които също отправиха празничните си поздравления.

Пенсионерски клуб „Зора“ е най-старият в Лясковска община. Той е първият открит от седемте клубове в община Лясковец, създаден в далечната 1968 година, под ръководството на Енчо Копанков и Миланка Нешева. В него кипи още тогава активен живот под ръководството на първосъздателите и тогавашните ентусиазирани дейци Георги Папов, Ганчо Заеков, Димо Цацов, Бояна Мечкова. Пръв председател тогава е Стефан Крънзов, а първото помещение на клуба се е намирало в местността „Моста“.

То скоро се оказва тясно, поради големия брой желаещи възрастни да членуват в него и затова клубът е преместен в блок на ул. „Бузлуджа“. В началото броят на членуващите пенсионери е бил повече от 200 души, а най-многоброен е съставът на клуба през 1995 г. – наброява около 300 човека. В момента съставът му е 70 души.

Още със създаването му под формата на дневен дом на пенсионерите за развлечение, отдих и почивка се сформират певческа и театрална групи, както и физкултурна, наречена „Здравец”. Всички те развиват активна дейност и печелят награди в редица културни форуми и спортни състезания.

На 21 април 1994 година възрастните хора се настаняват в ново помещение на улица „Трети март“, където се събират и до днес. През 2013 година за председател е избрана Веселина Благоева, която ръководи клуба с вещина в продължение на цяло десетилетие. През 2013 година клубът е кръстен и приема името „Зора“. Най-дългогодишен уредник е Христинка Бонева, която отдава 42 години от живота си в услуга на пенсионерите.

Най-големите успехи за развитието на клубната дейност идват със създаването на певческата група „Чаровна възраст”, с ръководител Славка Стаматова. Пръв корепетитор е Иван Драгостинов, а по-късно дамите пеят под съпровода на Димитър Евтимов, с който групата беше до скорошната му кончина. С помощ от Община Лясковец, собствени средства на клуба и дарения, са изработени и народни носии, а по-късно и още един комплект носии със средства по проект на Карвинг-фестивала в Лясковец.

Певческата група има активна творческа дейност - самостоятелни концерти, участия в регионални фестивали, в общински празници и прегледи, в съборите на Беклемето, в Априлци, Черни вит, Севлиево, Царевец, в Петропавловски събор и Събор на овцевъдите и много др. Вече 30 години вокалната група за народни песни жъне успехи и печели награди – грамоти, дипломи, медали, плакети. Сега групата е с нов ръководител – Атанас Костов, утвърден професионалист, който работи с певиците по обновяване на песенния репертоар.

В областните празници и в регионалните и общински фестивали на кулинарното изкуство сръчните домакини от клуб „Зора” имат също редица завоювани призови места. Последната им изява в Първи национален фестивал на ореха приключи с Наградата на организаторите – едно от най-значимите за всеки кулинар отличие. Специалната награда на кмета на Козаревец в Празника на кокошата чорба също е тяхно скорошно завоевание, също награда имат и от Празника на градинарската чорба в Златарица, от Празник на лопуша в Бряговица. От конкурса „Пъстра трапеза“ кулинарният им отбор има приз за приготвени най-вкусни ястия, като уменията на кулинарките през годините са оценявани на високо ниво не само от шеф Пеньо Иванов, но и от Ути Бъчваров.

В празничния ден, в знак на признателност за труда, отдадеността на песента и всеотдайната работа за издигане името на клуба, бяха наградени с oипломи най-изявените в клубната дейност хора, а именно -14 кулинарки, едни от най-активните и награждавани дами в различни надпревари, oипломи, плакет-сувенир и цвете получиха и шест певици – Мария Станчева, Калина Цацова, Еленка Георгиева, Мария Драева, Радка Иванова и Ирина Куклова.

И като на празник, всички се събраха около двете торти със свещички, пожелавайки си здраве, дълголетие и още много успехи.


Ключови думи
пенсионерски клуб "Зора"
Последни
Седмицата
Анкета