Понеделник, 11 Дек 2023
            
Горна Оряховица Други

81 родени в Благоевградска област и живеещи във Великотърновско и техните наследници се събраха на XX земляческа среща в Горна Оряховица

  21.11.2023 14:36
81 родени в Благоевградска област и живеещи във Великотърновско и техните наследници се събраха на XX земляческа среща в Горна Оряховица

За двайсет и втори път в Горна Оряховица се организира земляческа среща на родени в Благоевградска област, които са се преселили във Великотърновския край.

Инициативата започнала още през 2005 г. по идея на Марушка Зарзалиева – родом от Пиринско, но горнооряховчанка след сватбата си. Първо започнала да събира земляците веднъж годишно, после срещите станаха два пъти в годината, позамряха по време на ковида, но след това отново се възобновиха.

Първата среща била на 11 ноември 2005 г. и се събрали 43 души. Почти 20 години по-късно имат списък със 162 земляци, а 81 от тях дошли на срещата на 18 ноември 2023 г. От тях 7 са малки деца, които обаче активно участват в своеобразния празник. 12-годишният Денислав Гочев рецитирал „Аз см българче”, а 4-годишната му сестричка Виктория и тяхната 8-годишна братовчедка Мартина открили вечерта с песенен поздрав.

Отец Зоран Мамучевски благословил трапезата, а воеводата Руси Русев развял българското знаме, както го прави на всяка среща.

За 10-ти път пиринци се събират в „Плевенчето”, където са намерили добри приятели и чудесни домакини.

Сред нас има всякакви хора и на всякакви възрасти – лекари, инженери, работници, чиновници, пенсионери. Малко сме тия, дето сме участвали във всички срещи, но повечето идват винаги, когато могат. Тази година имаме и десетина нови, които за първи път се включват. Сигурна съм, че ще се върнат, защото и този път се получи истински празник. Пяхме, играхме нашите пирински песни и танци, разказвахме си спомени, беше сърдечно и весело, разказва Марушка Зарзалиева.

Двете със Спаска Христова, която също помага за организацията, са сред тези, които не са пропускали среща. С песните се връщаме в родния край и за нас тези срещи са празник, казват организаторките. И вече мислят за следващата сбирка догодина.


Ключови думи
земляческа среща македонци в Горна Оряховица