Петък, 01 Дек 2023
            
Общество

Д-р Анета Мишева: Най-високите нива на тревожност и депресия са при хората до 36 г.

  20.11.2023 11:36
Д-р Анета Мишева: Най-високите нива на тревожност и депресия са при хората до 36 г.

28 великотърновци преминаха безплатни психологични изследвания за тревожност и депресия при д-р Анета Мишева, д.пс, психотерапевт и специалист в областта на медицинската психология. Кампанията започна на 13 ноември и продължи няколко дни.

„Желаещите да се изследват бяха във възрастовия диапазон от 26 до 76 г., като преобладаващата част бяха жени, а останалите – мъже. Всички преминали се тестваха за тревожност, а 72% от тях се подложиха на изследване за депресия“, коментира д-р Мишева.

Великотърновският психолог обобщава и резултатите от изследването, като става ясно, че едва 6% от преминалите тестовете нямат тревожност над определените норми.

„94 % от всички изследвани покриха критериите за тревожност, като две трети от тях са жените. Значителен дял в общата оценка за тревожност с висока честота преобладават усещанията за това, че нищо не е наред и нещо лошо може да се случи (72 %), както и че се чувстват неспокойни (72%). За това, че са по-нервни и по-тревожни от обикновено, както и че имат болки в главата, врата и гърба и че имат проблеми със съня, споделиха 67% от изследваните. При56 % чувството на слабост и бърза умора е с висока честота на проявление“, коментира д-р Мишева. По думите й, тестваните за депресия са покрили пълния спектър на депресивен индекс - 62% са показали резултати, които отговарят на тежка степен, от тях 46 % жени и 13 % мъже.

„С умерена степен се оказаха други 23 % и с лека степен – други 8 % (само жени). При 7% не се установи депресивна симптоматика. 85% много често са по-раздразнителни от обикновено, а 77% признават, че животът им не е оползотворен. При 69% се оказа, че много често сутрин не се чувстват добре, имат проблеми с храненето и не вземат лесно решения. 62% не гледат с надежда бъдещето и се изморяват без причина.“

Д-р Мишева отчита още, че най-голям интерес към кампанията за безплатни изследвания са проявили младите хора на възраст от 26 до 36 години (28 %) и възрастните от 67 до 76 години (28 ).

„Резултатите при тях са в полза на по-възрастите, при които установените тревожност и депресия са в ниска степен. Докато при младите хора се регистрираха най-високите нива. Това е така, защото възрастните хора имат социален и психологичен опит и умело го използват за приспособяване. Докато при младите хора високите нива на тревожност и депресия се явяват отговор на ежедневния стрес“, коментира още д-р Мишева.


Ключови думи
д-р Анета Мишева