Събота, 13 Яну 2024
            
Горна Оряховица Общество

Празник с главен герой маджуна събра кулинари и самодейци в Стрелец

  14.10.2023 14:08
Празник с главен герой маджуна събра кулинари и самодейци в Стрелец

Гости от няколко близки, а и не толкова близки общини, посрещна днес едно от най-малките и най-красиви горнооряховски села – Стрелец. Мегданът на селото вероятно се изпълва с толкова хора веднъж годишно и това е точно за празника на захарната метла и маджуна.

Все по-малко хора гледат захарна метла, но точно затова споменът за този поминък трябва да остане, смятат организаторите от НЧ „Заря 1900”. В празника се включиха 15 самодейни състави от общините Горна Оряховица, Елена и Павликени. Докато на сцената се сменяха изпълнителите на народни песни, стари шлагери и популярна музика, жури оценяваше кулинарните предложения в Алеята на занаятите. Всякакви неща, в които главен герой е маджуна, предложиха десетина участници от Разград, Попово, Полски Тръмбеш и домакините. Оценяваше ги 3-членно жури с председател шеф Ивайло Иванов, познат от участието си в Hell’s Kitchen, подкрепен от историка Николай Николов и директора на училището в Драганово Грета Новакова.

Николай Николов е от София, но ни помага да издирим сведения и свидетелства за историята на Стрелец, разказва секретарят на НЧ „Заря 1900” Марияна Сергева.

Журито обяви 9 награди.

За автентично ястие – маджун от захарна метла, наградата е за домакините от НЧ „Зора”.

За иновативно ястие – банички с маджун и козе сирене, наградата също остава в Стрелец. Печели я Снежана Златарска.

За най-вкусно ястие - каша с маджун, наградата е за Пенсионерски клуб в село Писарево. Там отива и наградата за най-сладко ястие – баклава с маджун.

За синтез между занаяти и кулинария наградата е за Цвети Терзиева от Разград.

Най-красив и автентичен е щандът на Полски Тръмбеш. Групата от Полски Тръмбеш спечели и наградата за майстор на захарната метла и маджуна.

Ракия с маджун на Цвети Терзиева от Разград получи наградата за най-нетрадиционно ястие.

Никола Тошков от Попово пък е с награда за млад пазител на традициите.

Докато журито оценяваше, а на сцената се сменяха изпълнители, Стела Димитрова демонстрираше как всъщност се прави маджун от захарна метла. Процесът е много дълъг и Стела е започнала да изварява сместта още вчера. В зависимост от количеството може да отнеме 5-6, дори 12 часа. Рандеманът е средно 16 до 19%. Тя е започнала с 20 литра и се надявам да излязат около 3 в крайна сметка. Гостите на празника започнаха да си поливат от нейния маджун върху качамак, още преди да е съвсем готов, така че няма да останат 3 литра, но Стела е доволна, че хората оценяват тази забравяща се вече традиция.

Трудно е отглеждането на захарна метла, затова повечето маджун, който виждате е от всякакви други плодове. Но като цяло технологията си е все така изискваща много време, обясниха майсторите по другите щандове.

Отец Василий благослови гостите за начало, а зам. кметът Деница Коева, която изпълнява длъжността на общински кмет в предизборната кампания, откри празника.

Разбира се, участниците в изборното състезание бяха масово представени на събитието. И общо взето трябваше да се изчакват доста време, за да направят снимки без някой конкурент да влиза в кадър.

В селото, където на центъра има табелка, показваща, че Варна и морето са на 180 км, са купени доста къщи напоследък и цените на имотите вече растат. Купуват все млади хора, дано има бъдеще за нашето село, надяват се възрастните. Когато пътят до селото бъде ремонтиран изцяло, интересът сигурно ще се повиши още повече, надяват се стрелчани. Засега пътят е завършен наполовина, очаква се Министерството на финансите де преведе на Община Горна Оряховица и другата половина от средствата за довършване на цялата отсечка от разклона след Драганово до Стрелец.


Ключови думи
Стрелец Празник на захарната метла и маджуна Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета