Петък, 29 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Стотици изкушения с вкус на орех се състезават на Фестивала на ореха в Долна Оряховица

  29.09.2023 14:40
Стотици изкушения с вкус на орех се състезават на Фестивала на ореха в Долна Оряховица

Стотици вкусотии – солени, сладки, напитки, ще участват в кулинарен конкурс по време на първия Фестивал на ореха в Долна Оряховица. Обединява ги единствено вкуса на ореха, дал името на градчето и заемащ централно място в герба му.

Празникът е на 30 септември на площада в Долна Оряховица. Замислен е в две части – фолклорна и кулинарна, като втората ще е със състезателен характер.

Вече са подадени 34 заявки – индивидуални и групови, за участие в кулинарния конкурс. Организаторите са подготвили 20 маси за презентациите и са леко притеснени дали ще стигнат заради непрекъснато увеличаващия се брой на ястията. Ще има изключително интересни и оригинални вкусотии, а зрителите ще могат да ги опитат, след като журито си каже тежката дума.

Ще оценяват професионалисти – Светлана Илиева и Виолета Стоянова. И двете са финалистки в Hell’s Кitchen – едната в първия, другата в последния сезон. Ще им помага уредникът на Етнографския музей Петър Георгиев.

Кулинарното състезание е в три раздела – основни, десерти и напитки. Ще има пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов и в трите раздела. Освен това организаторите са подготвили и още 6 специални приза – за автентична рецепта, оригинална презентация, най-масово участие и т.н.

И докато журито оценява кулинарните предложения, на сцената ще покажат своето творчество над 30 фолклорни състави от всички краища на страната. Заявки са подали от село Студена, Свиленградско и от самия Свиленград, от Малко Градище в община Любимец, село Стубел в община Монтана, Лисец, Ловешко, Априлци, Славяново, Поповско, Топчии, Разградско, както и от град Разград, Шипково, Бургас, село Белцов от община Ценово, село Згалево от община Пордим, Горна Студена, Свищовско и от почти всички селища в Горнооряховска община и района.

Гост изпълнител на празника е народната певица Росица Пейчева.

Някога селището не е имало установено място и хората са местели домовете си ту от едната страна на реката, ту от другата, заради честите наводнения. Според легендите имало саморасла орехова гора, която разделяла землището на висока и долна част. Орехите дали името на цялото землище Ореховица, а после се появили Горна и Долна Ореховица, а по-късно и Оряховица. Заради това ореховото дърво е нарисувано на нашия герб, разказва секретарят на НЧ „Христо Козлев 1883“ Йорданка Тихчева.

Именно екипът на Читалището успя да реализира фестивала, за идейното авторство на който се поведоха ожесточени спорове. Всъщност идеи за такъв празник е имало много пъти през годините, но до реализация се стигна едва когато в края на миналата година го включих в културния календар на Читалището, а зам. кметът Григор Минков се ангажира с него и осигури финансирането от Общината. Получихме и подкрепа от Кметството, споделя Тихчева.

Цялата подготовка и организация е осъществен от малкия екип на НЧ „Христо Козлев 1883“ – председателя Румен Талев, секретаря Йорданка Тихчева и библиотекаря Ралица Величкова. И със доброволната помощ на уредника на Етнографския музей Петър Георгиев.

Как са се справили ще оценят многобройните гости, които се очакват за първото издание на фестивала.


Ключови думи
Фестивал на ореха Долна оряховица
Последни
Седмицата
Анкета