Вторник, 26 Дек 2023
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

11 кандидати за кмет на община Горна Оряховица се регистрираха в ОИК

  26.09.2023 19:11
11 кандидати за кмет на община Горна Оряховица се регистрираха в ОИК

11 кандидати за кмет на Общината, 39 за кметствата и 16 листи с общо 250 кандидати за съветници се регистрираха в ОИК за Местни избори 2023 в община Горна Оряховица. Срокът изтече в 17 часа на 26 септември. Утре ЦИК ще изтегли с жребий номерата в бюлетината, като местните коалиции и независимите кандидати ще заемат места накрая според реда на регистрацията.

Кандидатите за кмет на Общината се оказаха повече от очакваното и гонят рекордите, поставяни в предишни избори. Първи даде заявката си Николай Рашков от „Пряка демокрация”. Даниел Спасов от „Български възход” последва примера за ранно регистриране, както и Емил Дачков от „Възраждане”. Вълната от кандидати в ОИК беше в последните два дни, почти до последния срок.

Желание да оглавят Общината заявиха четирима Йордановци – Йордан Байчев от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България”, Йордан Михтиев от „Неутрална България”, Йордан Яков от „Българска социалдемокрация – Евролевица” и Йордан Аврамов от Местна коалиция „Глас Народен”.

Този път ДПС ще има кандидат и това е Стефчо Алипиев. Огнян Стоянов е човекът на МК „БСП за България и Левицата”. А сегашният кмет инж. Добромир Добрев е кандидатът на ГЕРБ за четвърти път.

Изненадата е Мирослав Христов – кандидат на партия МИР.

Донякъде изненада е, че ВМРО нямат кандидат и ще играят само за съветници.

Листите са 16 с общо 250 кандидати. Трябваше да са 251, но Марияна Георгиева – Гроссе от „Пряка демокрация” е заличена заради неспазено изискване за регистрация в населеното място 6 месеца преди избора.

Така че пълните листи с 29 кандидати са само три – на ГЕРБ, „БСП и Левицата” и „Българска социалдемокрация - Евролевица”.

Ето и всички регистрирани партии за избора за общински съветници:

ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ – 28 кандидати

ВЪЗРАЖДАНЕ - 11

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ – ЕВРОЛЕВИЦА - 29

ПП БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД - 19

Граждани за Общината - 4

КОАЛИЦИЯ НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ - 10

МИР - 6

ГЛАС НАРОДЕН - 7

Движение за права и свободи – ДПС - 10

ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ - 12

КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - 20

ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД - 8

НОВОТО ВРЕМЕ - 3

ПП ГЕРБ - 29

БСП за БЪЛГАРИЯ и ЛЕВИЦАТА - 29

БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ /КОД, БДФ/ - 25

Кандидатите за кметове в селищата са общо 39. Избори ще има във всички населени места без Горски горен Тръмбеш, където жителите са под 100 и си остава кметско наместничество.

В Правда няма защо да се главоболят за изборите. Там кандидатът е само един – сегашната кметица Венета Василева от ГЕРБ.

Доайенът сред Маринчо Маринов от Горски долен Тръмбеш, който обичайно няма конкуренция, този път е предизвикан от Галя Стефанова от „БСП за България и Левицата”.

Най-много са кандидати за Долна Оряховица - Веско Ирибаджаков (ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ), Атанас Минков (ГЕРБ) Тихомир Цонев (ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ), Даниел Пулов от БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ, Николай Чергиланов (БСП за БЪЛГАРИЯ и ЛЕВИЦАТА), Росен Кахърков (МИР).

По петима са кандидатите за Първомайци и Писарево.
Опоненти на сегашния кмет на Първомайци Ясен Янков (ГЕРБ) ще са Виктория Велинова
(БСП за БЪЛГАРИЯ и ЛЕВИЦАТА), Тодор Сидеров (ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ), Стефан Стефанов (ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ), Георги Станков (БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ).

За Писарево са регистрирани Петко Петков (БСП за БЪЛГАРИЯ и ЛЕВИЦАТА), Иван Иванов (ГЕРБ), Пламен Бонев (БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ), Ахмед Мустафов (Движение за права и свободи), Мехмед Мехмедов (ВЪЗРАЖДАНЕ).

Четирима са кандидатите за Поликраище  - Марин Тодоранов (ГЕРБ), Ирена Гългълова (БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ), Цветомила Кьосева (БСП за БЪЛГАРИЯ и ЛЕВИЦАТА) и Георги Георгиев (ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ).

В Драганово са трима – Нели Драгостинова (ВЪЗРАЖДАНЕ),  Соня Илиева и Иван Кишев, като и двамата са издигнати от инициативни комитети.

Върбица - Чавдар Мутафов (ДПС), Зейджан Селимова (БСП за БЪЛГАРИЯ и ЛЕВИЦАТА), Йордан Петров (ГЕРБ).

Крушето - Ивелина Георгиева (ГЕРБ), Мирослав Атанасов (БСП за БЪЛГАРИЯ и ЛЕВИЦАТА), Дианка Лилова (БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ).

Паисий - Светозар Стефанов (БСП за БЪЛГАРИЯ и ЛЕВИЦАТА) и Тодор Георгиев (ГЕРБ).

Стрелец - Николета Ганадолска (БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ), Вяра Билева (БСП за БЪЛГАРИЯ и ЛЕВИЦАТА), Христо Дряновски (ГЕРБ).

Янтра - Валентина Иванова (БСП за БЪЛГАРИЯ и ЛЕВИЦАТА) и Владимир Илиев (ГЕРБ).


Ключови думи
Горна Оряховица кандидати Местни избори 2023
Последни
Седмицата
Анкета