Петък, 01 Дек 2023
            
Горна Оряховица Култура

Рембранд като график показва Художествена галерия „Недялко Каранешев” в Горна Оряховица

  26.09.2023 16:50
Рембранд като график показва Художествена галерия „Недялко Каранешев” в Горна Оряховица

Колекция с репродукции на 100 офорта на един от най-значимите европейски художници показва в новата си изложба Художествена галерия „Недялко Каранешев”. За голяма част от ценителите в Горна Оряховица това ще е друг поглед върху Рембранд, който повечето познават с пищните му живописни платна.

Рембранд Харменсон ван Рейн е нидерландски художник и гравьор, смятан за един от най-великите в историята на европейското изкуство и за най-значимия в нидерландската история. Неговата творческа дейност съвпада с епохата на стопански и културен подем, известна като Нидерландски златен век. Стилът на Рембранд, макар и в много отношения противоположен на преобладаващия по това време в голяма част от Европа барок, също се характеризира с извънредно изобилие и новаторство.

Това в още по-голяма степен се отнася до графиките му, в които той си позволява много по-голяма свобода и експериментира понякога за собствено удоволствие без да търси комерсиален ефект.

Изложбата е по идея на преподавателя в СУ „Вичо Грънчаров” и чест участник в изложбите на Галерията Дочка Златева. Тя предоставя своя албум с репродукции, който е купила преди повече от 30 години. Албумът е издаден през 1972 г. в тогавашния Ленинград и включва 100 графични творби на Рембранд. Според изследователите му той е създал близо 300 офорта, така че горнооряховската публика ще види 1/3 от графичното му творчество.

Между другото Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се сдобива през 1925 г. с едно от 500-те издания на двутомник с копия на графики на Рембранд. Изданието е от 1880 г. и представя в голяма пълнота графичното му творчество. Колекцията обаче е архивирана и чака дигитализация, за да бъде показана на широка публика.

Офортите, които ще бъдат показани в Горна Оряховица, са създадени между 1626 г., когато Рембранд е 20-годишен, и 1661 г. – осем години преди смъртта му. В колекцията, показвана в Галерията, попадат някои от най-познатите му творби като „Адам и Ева”, „Завръщане на блудния син”, „Фауст”, както и много портрети на видни нидерландски граждани и автопортрети в различни възрасти и в различни мимически пози, има и много пейзажи. За мен като график всички са любими и много ценни, но съм сигурна, че и непрофесионалното око ще забележи великолепието на стила, споделя уредникът на Галерията д-р Деница Александрова – Иванова, докато подрежда репродукциите.

Техниката на Рембранд се характеризира с богатство и наситеност. В началото е по-лаконичен и сякаш прави ескизи - подготовка за живописните си платна. Впоследствие графичните му работи стават по-задълбочени и придобиват самостоятелност. В офортната си работа той очевидно иска да създаде удоволствие за себе си, а не за клиентите си. Така че си позволява повече свобода и рисува неща, които никога не би продал.

Изложбата е подредена в хронологичен ред – от най-ранните до последните му работи. Ще бъде представена от уредника д-р Деница Александрова – Иванова и от Дочка Златева. Откриването е от 17:30 часа на 27 септември (четвъртък).

Това е поредната впечатляваща изложба в Художествена галерия „Недялко Каранешев” тази година и ще бъде последвана от още няколко силни графични изяви. Другата добра новина е, че Галерията ще посрещне гостите си с придобивка - далеч от изкуството, но важна за потребителите му – монтират се нови климатици.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Художествена галерия Недялко Каранешев Горна Оряховица Рембранд