Петък, 01 Дек 2023
            
Култура Лясковец

Читалище „Напредък 1870“ представя новата книга на Почетния гражданин на Лясковец Стоян Цонев

  24.09.2023 07:10
Читалище „Напредък 1870“ представя новата книга на Почетния гражданин на Лясковец Стоян Цонев

Новият исторически роман на Стоян Цонев ще бъде представен на 27 септември от 17:30 ч. в Библиотеката на НЧ „Напредък 1870“ в Лясковец. Книгата е наречена „Самси Бойчо, вехта войвода“, а за издаването й на сесията си през юли Общинският съвет в града единодушно гласува отпускането на средства.

Стоян Цонев Иванов е родом от Джулюница. Историк по професия, човек на творчеството по призвание - художник, дърворезбар, редактор, който след пенсионирането си стартира и своята писателска кариера. Цялото му творчество е свързано с историята на село Джулюница и родния край, изпъстрено е с митове и легенди и със славното градинарско минало. Председател на литературния кабинет на писателите, дългогодишен член на Дружеството на писателите, член на Съюза на независимите писатели в България, член на Съюза на българските журналисти.

След първия му издаден роман „Трева под копитата“ през 1984 година следват сборници с разкази, историческа трилогия „Величието на Дуло“, историческият роман „Синовете на Имеон“, етюди, кулинарни мурафети, юбилеен сборник „Избрано“, изповеди, записки, митове и легенди. През 2022 г. излезе сборникът с пътеписи „Пътища неведоми“.

За писателската му дейност авторът е получил Златен медал за проза - Национална награда, Награда за най-добър разказ, посветен на родния край, Специална награда от Първи национален конкурс за разказ, Награда „Златно перо“ от Съюза на българските журналисти, Златен медал за творчество от Съюза на независимите писатели и много др. За него академик Кадиев казва: „Творбите му са подкупващи със завладяваща образност, която разчупва инертното съзнание, прояснява духовния поглед и посочва нови измерения за пълноценно човешко съществуване.“.

През 2022 г. Стоян Цонев бе обявен за Почетен гражданин на Лясковец за приноса му към културата.


Ключови думи
Самси Бойчо вехта войвода Стоян Цонев