Петък, 01 Дек 2023
            
Велико Търново Култура

Изложба, разположена на 1 кв. м., повдига темата за идентичността

  23.09.2023 11:16
Изложба, разположена на 1 кв. м., повдига темата за идентичността

Петър Чиновски е поредният автор, който гостува в инициативата „1m² изкуство“ на Мартина Йорданова и пространство за култура и социални инициативи ТаМ. За пета година проектът представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от около 1 кв. м. Вдъхновена от концепцията за „white cube“ (бял куб), инициативата дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в една нестандартна изложбена среда.

Петър Чиновски с неговата творба John, which is not his real ще бъде представен тази вечер в 18 ч. Чиновски е роден в София през 1988 г. Живее и работи във Варна. През 2012 г. завършва специалност „Графика“ във ВТУ, Велико Търново, и анимация в Арт Колеж по екранни изкуства, София, 2008 г. Сред самостоятелните му изложби са No Territory (2022) в галерия Little Bird Place в София с куратор Радослав Механджийски; Where is the work (2021) в галерия Depoo; Das zweite Gesicht (2016) в културен център Кьолн-Мулхайм, Кьолн, Германия.

През 2022 г. е номиниран за наградата за съвременно изкуство BAZA и участва в групова изложба на номинираните художници в Софийска градска художествена галерия. В същата година попада в селекцията на кураторите Весела Ножарова и Стефка Цанева за изложбата „Арт Старт – млади артисти, които да следим през 2022“ в Гьоте-институт България. Година по-рано получава Награда за цялостно представяне на 9-ти форум малки графични форми, галерия KO-OП в София.

John, which is not his real на Чиновски повдига темата за идентичността и това, което се показва пред света, онлайн и в реалния живот. Творбата е на разположение на публиката в ТаМ.

Проектът “1m² изкуство” е част от Културния календар на Община Велико Търново за 2023 г. и се организира в партньорство с Фондация за съвременно изкуство и медии./ сн. организатори


Ключови думи
Петър Чиновски