Неделя, 17 Дек 2023
            
Общество Павликени

54 семейства с десетилетни бракове честваха своите Златни сватби в Павликени

  17.09.2023 14:11
54 семейства с десетилетни бракове честваха своите Златни сватби в Павликени

По традиция през септември в Павликени се проведе ритуалът „Златни сватби“, при който двойки с дългогодишни бракове преповтарят своите обети за вярност.

30 двойки с 50-годишни бракове честваха „златни сватби“. 18 бяха двойките с „изумрудени сватби“ след 55-годишен брак. Семействата с шест десетилетия зад гърба бяха 7 и отбелязаха „диамантени сватби“. Една от двойките - Антон и Димитрана Чумпалови, чества 65 години брак и „желязна сватба“.

Целта на тържеството е да се даде положителен пример на младите хора и да се ознаменува запазването на християнските ценности и брака като основа на българското общество.

Влюбените двойки отново се врекоха във вечна вярност след половин век семеен живот и празнуваха своите златни сватби. Клетвите те направиха и подписаха новите си брачни свидетелства пред кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов. По негова идея преди 11 години започна честването на ритуала.

Под звуците на Менделсон двойките повториха брачните си клетви, казаха си заветното „Да!“ с обещание да бъдат ръка за ръка до края на дните и преподписаха, след което си обещаха още дълъг съвместен живот.

 „Засвидетелстваме уважението си към брака и към семейството като основна клетка в нашето общество. Вашият собствен живот доказва силата на брака и на здравото българско семейство. Признателен съм, че споделяте с нас любовта си и мъдростта от дългогодишния семеен живот“, обърна се към празнуващите градоначалникът. На съпрузите кметът подари плакети за спомен от празничния ден.

След като оставиха своя подпис на специално изработеното брачно свидетелство, двойките продължиха празника с танци и веселие.

Най-романтичното събитие в културния календар на община Павликени продължи с традиционните ритуали за сватбарите и техните гости.


Ключови думи
Златни сватби
Последни
Седмицата
Анкета