Петък, 15 Дек 2023
            
Велико Търново Общество

Първата си учебна година започна Частно начално училище „АзБуки”

  15.09.2023 13:01
Първата си учебна година започна Частно начално училище „АзБуки”

Първата си учебна година започна днес Частно начално училище „АзБуки”. Директорът на училището Пролет Петрова посрещна първокласниците в обновената сграда на бившето училище в село Беляковец.

Зам.-кметът на Община Велико Търново Снежана Данева-Иванова, началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, зам.-деканът на Педагогическия факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Мариела Тодорова, кметът на Беляковец Албена Беренска, директорът на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“ доц. д-р Калина Иванов споделиха празника на учениците. Сред гостите беше и Иванка Обретенова, която е била учител в старото училище на Беляковец в продължение на 38 г.

Училището стартира с първи клас. Учениците ще учат по програмата на Министерството на образованието и науката и по учебниците на „Просвета“. Но освен задължителните часове ще имат и много допълнителни занимания. „В тази възраст децата имат много по-голям потенциал от този, който покрива масовото училище. Затова ние ще им предложим да опитат от възможно най-широк спектър изкуства – музика и солфеж, приложни дейности, като тук сме включили рисуване, керамика и грънчарство, театър, народни танци и спорт и туризъм. Във всички тези допълнителни часове при децата ще влизат учители, които са специалисти по съответните предмети. Ще имаме часове по етика и логика, както и три предмета, които не са част от програмата на МОН – „Свят“, „Наука“ и „Природа“, обяснява Пролет Петрова, която, освен директор, ще бъде и учител на първокласниците. Заедно с нея, с децата ще работи и Даниела Маринова.

По предмета „Свят“ децата ще получават подходящи за възрастта им познания по история на България и география на света. В часовете по наука ще правят опити с вода и въздух, ще изучават планетите и природните явления, а по природа ще се занимават с биология, зоология и ботаника.

„Голямата ни идея е, заедно с целия екип от учители, в края на учебната година вече да имаме готова авторска учебна програма, с която да кандидатстваме за статут на иновативно училище“, допълва още Пролет Петрова, която е категорична, че класовете няма да бъдат големи, за да могат учителите да работят индивидуално с всяко дете.

Сградата, в която се намира ЧНУ „АзБуки“, е строена специално за училище, разполага с достатъчно класни стаи, физкултурен салон, лекарски кабинет и изолатор, двор и игрище. Мебелите са модулни и са подходящи за индивидуална работа, както и за работа по двойки и в група. Освен това, чиновете и столовете могат да променят и размерите си, така че да „порастват“ заедно с децата.

Училището ще се топли изцяло със зелена енергия.


Ключови думи
частно начално училище "АзБуки"
Последни
Седмицата
Анкета