Сряда, 13 Дек 2023
            
Велико Търново Темида

Осъдени за трафик на мигранти ще заплатят пазарната стойност на трите автомобила, с които са извършили престъплението

  13.09.2023 10:37
Осъдени за трафик на мигранти ще заплатят пазарната стойност на трите автомобила, с които са извършили престъплението

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Велико Търново бяха осъдени четирима румънски граждани, които незаконно са превозвали мигранти през страната. Всеки един от тях е осъден на наказание по една година и девет месеца лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК е отложено за срок от четири години, както и глоба в размер на по 4000 лева за всеки. 

На всеки от четиримата бе наложена и глоба в размер на по 15 750 лв. (общо за четиримата 63 000 лв.), представляваща пазарната стойност на използваните за извършване на престъплението три автомобила, които не са тяхна собственост.

Д. А., Д. К., Ф. К. и Т. Т.  са  осъдени за това, че на 24.08.2023 г. на км 7+500 на Път II – 55 (гр. Велико Търново – гр. Гурково), на територията на общ. Велико Търново, в съучастие,  противозаконно подпомогнали 16 чужденци, от които 3 непълнолетни лица, граждани на Сирия, да пребивават в страната, в нарушение на Закона за чужденците в Република България - без да притежават редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване, както и виза. Деянието е било извършено чрез използването на три моторни превозни средства (лек автомобил „Рено Еспейс“, лек автомобил „Мерцедес Е220“ и лек автомобил „БМВ“), с цел да набавят за себе си имотна облага и по начин, опасен за живота на част от лицата, които са били превозвани и в багажник на автомобил. Освен това деянието е било съпроводено с неподчинение спрямо орган на властта – полицейски служител от сектор ПП при ОД МВР Велико Търново, подал звуков и светлинен сигнал за спиране на лекия автомобил „Рено Еспейс“.

Делото е приключило с одобрени от Районен съд – Велико Търново  споразумения, които имат последици на влезли в сила присъди.


Ключови думи
трафик на мигранти
Последни
Седмицата
Анкета