Неделя, 10 Дек 2023
            
Велико Търново Култура

Елица Ганева от Велико Търново и Акира Отсука и МикиТамаки от Токио участват с проекта „Привързани към съня“ в японското биенале за изкуства в Наканоджо

  10.09.2023 08:28
Елица Ганева от Велико Търново и Акира Отсука и МикиТамаки от Токио участват с проекта „Привързани към съня“ в японското биенале за изкуства в Наканоджо

Някогашен училищен физкултурен салон, понастоящем атрактивно артистично пространство, за месец ще се превърне в кадър от сънищата на Елица Ганева от Велико Търново и по-известните като Damadamtal Акира Отсука и МикиТамаки от Токио. Вдъхновението за проекта идва от сън за кутия, която е изпратена от далечна Япония и попада в ръцете на Елица. Събуждането води до интересна кореспонденция между артистите, като в хода на обмяна на мисли и усещания се ражда идеята за общо участие на Наканоджо 2023.

„Сънувах кутия в най-дивните сини нюанси. В нея имаше снимка на морско създание, прилично на медуза или може би сепия, не бях съвсем сигурна. Само знаех, че пратката е от Акира и идва от Япония.

В кутията имаше писмо с послание да пресъздам снимката, както пожелая. Когато се събудих, незабавно писах на Акира, а в отговор той ми каза, че наистина ще е хубаво някой ден да опитаме да работим заедно. Няколко месеца по-късно започнахме да превръщаме съня в реалност“, разказва Елица за зараждането на проекта. 

С помощта на своя партньор скулпторът Тодор В. Тодоров, тя прави скулптура на морското създание от сънищата си с нишки от вълна и коприна. Вълна - в памет на своите баби, които ѝ завещават обичта към съзиданието, и коприна, материалът, който векове наред е осигурявал поминък на хората от региона на Наканоджо. 

Damadamtal пресъздават мъх и камъни с рециклирана хартия, с която покриват мебелите в салона. Видео инсталацията им включва моменти от разходката на Акира в Токио, по време на която носи със себе си кутията от съня на Елица.

Прокрадват се аналогови кадри от родния град на артистката - Велико Търново, с който тя е силно свързана. 

Специално за проекта Елица прави и видео възстановка на съня, която ще бъде прожектирана върху внушителен стенопис, изобразяващ планините на Наканоджо.

Поема, посветена на събитието, ще бъде превърната в песен и изпълнена от японски музиканти, а писмото на Елица до Акира ще звучи на японски.

„Привързани към съня“ носи послание за свързаност и сближаване на идеите, поднесени от подсъзнанието и промъкващи се на повърхността, веднага щом отворим очи. Артистите се надяват творбата им да насърчи публиката да намери свой път в света на сънищата и символите, които струят от тях. 

Арт-инсталацията може да бъде видяна от 9 септември до 9 октомври в рамките на Наканоджо Биенале 2023.


Ключови думи
Елица Ганева Япония
Последни
Седмицата
Анкета