Понеделник, 27 Nov 2023
            
Велико Търново Други

Дизайнер предлага поставянето на 3-метров кръст в „Света гора“ във Велико Търново

  28.08.2023 09:43
Дизайнер предлага поставянето на 3-метров кръст в „Света гора“ във Велико Търново

Православен кръст с височина 3,33 метра да бъде поставен край пешеходната алея в парка „Света гора“ във Велико Търново предлага дизайнерът Атанас Парушев. Предложението, което влиза за гласуване на предстоящето на 31 август заседание на Общинския съвет в града, Парушев прави в качеството си на член на сдружението „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“.

Предвижда се кръстът да бъде монтиран точно срещу панорамната площадка, за да напомня на преминаващите, че хълмът е свещен. Кръстът ще бъде изработен от кухи метални квадратни профили, с 13 см. просвет, избраният цвят е оксидиран бронз. С информационна цел в основата на парковия елемент ще бъде поставена табела с QR код.

Проектът е на арх. Пламен Цанев.

Изработката и монтирането ще бъде за моя сметка, посочва Атанас Парушев.

Очаква се предложението на дизайнера да бъде прието на предстоящата сесия на местния парламент. При положително становище предложението на Атанас Парушев подлежи на одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като хълмът Света гора е част от Археологическа и архитектурно-строителна зона „Света гора“. Зоната попада в границите на Груповата недвижима културна ценност „Историческо селище Велико Търново“, обявено с протокол №4 от 07.06.1999 г. на НСОГОС, утвърден от Министъра на културата с категория „Национално значение“./ сн. архив


Ключови думи
Атанас Парушев православен кръст Света гора
Последни
Седмицата
Анкета