Събота, 18 Nov 2023
            
Горна Оряховица Култура

Горнооряховчанинът Светлозар Христов – Заро е първият представител на Великотърновска област от години, който се бори за наградите на „Пирин фолк”

  19.08.2023 12:23
Горнооряховчанинът Светлозар Христов – Заро е първият представител на Великотърновска област от години, който се бори за наградите на „Пирин фолк”

Роденият в Горна Оряховица, но с корени от Стражица и завършил средно образование във Велико Търново, Светлозар Христов - Заро ще вземе участие в XXXI издание на престижния ежегоден фестивал за авторска македонска песен на фолклорна основа „Пирин фолк” в Сандански. След оспорвана и силна конкуренция младият изпълнител е допуснат до участие в фестивала, който ще се проведе на 27 август ( неделя ) от 20:30 ч. в Летен театър Сандански.

Заро е единственият представител на Великотърновска област, и то от години, който ще се бори за наградите на престижния конкурс. Израснал и стартирал своята музикална кариера в Стражица и Горна Оряховица, той завършва средното си образование в СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново с профил „Музика”.

Светлозар е широкоспектърен талант и изпълнява не само фолклор и фолк. И до днес той се изявява и в родното читалище „Напредък - 1869” в Горна Оряховица. Заро работи с Аделина Колева и е редовен участник в концертите на нейната школа. Като зад гърба си вече има над 50 награди от национални и международни конкурси и над 7 авторски песни, които могат да бъдат видяни и чути в популярните музикални телевизии и радиа.

Какво се случва в Сандански тази година зрителите ще могат да гледат на живо в YouTube канала на „Фен фолк тв”, както и в ефира на БНТ 1, БНТ4 и ФЕН ФОЛК ТВ.

Песента, с която Заро ще се представи на музикалния фестивал, се казва „На хорото” по музика и аранжимент на Иван Йосифов и текст на Хриси Димова.

Освен за наградите на журито, Светлозар се бори и за награда на телевизионния зрител, като това става чрез SMS гласуване на номер 191957 с текст PIRIN5. В момента зрителите могат да чуят част от песента в YouTube канала на медията организатор „Фен фолк тв”, както и в техния ефир, а цялата песен ще бъде представена на живо по време на фестивала.

„Песента е празнична, игрива с типично звучене за фестивала. Усетих я още когато влязох и я записах в студиото. Най-интересното беше, че когато отидох в студиото на Иван, токът спря и се наложи да чакаме два часа докато го пуснат. Може би това беше някакъв знак за успех, а да не говорим, че претърпях и сложна операция, но въпреки това се амбицирах и се получи красива песен достойна за финал. Вълнението ми преди участието в фестивала е доста голямо и ще бъда щастлив, ако хората харесат нашия проект и ни подкрепят”, споделя Заро.

Днес, 19 август (събота) от 14 до 17 часа можете да подкрепите песента на Заро и в гласуване на Радио „Благоевград”. Гласуването е безплатно чрез обаждане в предаването „Арт сезони” на ефирните телефони 073/883315 и 073/883316.

До края на фестивала зрителите могат да гласуват за песента „На хорото” чрез SMS гласуване на номер 191957 с текст PIRIN5.


Ключови думи
Светлозар Христов Заро Пирин фолк Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета