Вторник, 21 Nov 2023
            
Велико Търново Култура

Във Велико Търново представят идеята за Триенале за съвременно изкуство на Източните Балкани 2025

  19.08.2023 10:55
Във Велико Търново представят идеята за Триенале за съвременно изкуство на Източните Балкани 2025

Триенале за съвременно изкуство на Източните Балкани 2025 ще бъде представено тази вечер във Велико Търново. Триеналето е един от амбициозните проекти на новосъздадения Източнобалкански институт за изкуство, а представянето му е част от официалната програма на фестивала „48 часа Варуша Юг“. Осъществява се в партньорство с Резидентска програма „Ятрус“ и Арт фондация ДОМА.

„Новосъздаденият Източнобалкански институт за изкуство има удоволствието да представи някои стремежи и вдъхновения около своята мисия, една от които е да организира Триеналето за съвременно изкуство на Източните Балкани през 2025 г., разпростиращо се на три града в Северна България – Велико Търново, Русе и Варна. Институтът е един амбициозен проект за институционално изграждане, информиран от радикално въображение, етични принципи и еманципаторска политика за настоящето и бъдещето на този регион. Целта на организираното от него Триенале е да консолидира Източните Балкани като метод за разглеждане на Европа, който усложнява разликите между „Запад“ и „Изток“ или „Европа“ и „Азия“ и да поддържа местната инфраструктура за дългосрочни процеси и изграждане на наследство, за да отговарят по-добре на променящите се нужди на настоящето и на належащите социални, културни и политически проблеми в Източните Балкани. Две от съоснователките - Снежана Кръстева и Анастасия Скворцова, ще споделят идеи за развитието му и съпътстващата образователната програма“, анонсират организаторите. Допълват:

„Снежана Кръстева към момента е главен куратор на Luminous Art Foundation, Лисабон (от юни 2022 г.), съосновател и артистичен директор на Източнобалкански институт за изкуство в София и бивш старши куратор на Музея за съвременно изкуство „Гараж“. Тя е израснала между България и Мароко, получава бакалавърска степен по китайски изследвания от Университета в Нанкин, Китай през 2004 г. и магистърска степен по кураторски практики от Goldsmiths College, Лондон, през 2011 г.

Анастасия Скворцова е куратор, преподавател и изследовател от Санкт Петербург, Русия. По настоящем живее и работи в София, където е съосновател и ръководител на изследователската дейност към Източнобалкански институт за изкуство. Нейната работа е фокусирана върху публично изкуство, партиципативни практики и образователна дейност. Опитът й обхваща както управлението на независимо арт пространство Nepokorennie studio, така и проектирането и реализирането на образователни програми за големи институции като Ермитажа. Анастасия представя работата си в Русия и Европа, курирайки изложби и организирайки семинари (Училище по медиация, Radiance Art Center, Апатити; The Goods of Time, Гьоте институт, София и др...)“.

Представянето започва тази вечер, 19 август, в 18 ч. в Артистична резиденция „Iatrus“ на ул. „Христо Иванов – Войводата“ 22.

Снимка: организатори/ Раби Малевича


Ключови думи
Триенале за съвременно изкуство на Източните Балкани 2025
Последни
Седмицата
Анкета