Вторник, 14 Nov 2023
            
Общество Стражица

Д-р Стефан Черкезов и старшина Димитър Димитров са новите Почетни граждани на Стражица

  15.08.2023 14:13
Д-р Стефан Черкезов и старшина Димитър Димитров са новите Почетни граждани на Стражица

Д-р Стефан Черкезов и старшина I степен Димитър Димитров са новите Почетни граждани на Стражица. Званията им бяха връчени посмъртно на днешния 15 август, когато градът празнува.

Д-р Стефан Черкезов е роден в стражишкото село Виноград. Точно преди 60 г. – на 15 август 1963 г., спасява от горящ автобус 47 души. Ден по-късно лекарят умира от изгарянията си, а в негова памет 15 август е обявен за Ден на спасението. На тази дата се почитат всички лекари, починали при изпълнение на дълга си.

Старшина Димитър Димитров е мирновременен герой от Българския военноморски флот. На 4 март 1965 г. роденият в Сушица Димитров по време на учение спасява от гибел бойния кораб и другарите си. Тогава по невнимание матрос прострелва кутия със снаряди, от което възниква опасност от пожар на кораба. Димитров успява да открие димящия сандък и го подава навън, за да бъде хвърлен зад борда. Така спасява 57-членния екипаж и кораба, но, тъй като е свалил противогаза си, са поразени дробовете му. Старшина Димитров умира в болница от белодробен оток.

И почетни звания бяха връчени на днешния празник в Стражица. За принос към хуманитарните дейности бе отличена Радка Узунова, в сферата на културата признанието е за Театрална трупа „Рачко Ябанджиев“, в сферата на IT технологиите бе отличен Серги Сергиев, а за опазването на българските животновъдство, обичаи, традиции и културно наследство – Симеон Караколев. Почетното звание за принос към фолклора е за Росица и Николай Милеви.

Празникът на Стражица започна в храм „Рождество Богородично“ със света литургия, отслужена от йеромонах Димитрий. На нея присъстваха кметът на общината Йордан Цонев, зам.-кметът Мария Бъчварова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. По-късно бяха проведени тържествена сесия на Общинския съвет и церемония по вдигане на знамената. Града и неговите жители уважиха народният представител Димитър Николов, областният управител Ивайло Здравков, кметове на общини и др. Благослов отправи Негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.

Празничният за Стражица ден продължава. В 20 ч. е началото на концерт с участието на Краси Радков, Йордан Йончев – Гъмзата, Борис Солтарийски, Лилия, балет „Магаданс“. За 22.30 ч. са предвидени празнични илюминации. Мястото на събитията е Летен кино-театър „Рачко Ябанджиев“./ сн. Община Стражица


Ключови думи
Стражица
Последни
Седмицата
Анкета