Сряда, 01 Nov 2023
            
Велико Търново Други

Велико Търново към 18-годишното момиче, обезобразено с макетен нож: Не си сама!

  31.07.2023 19:15
Велико Търново към 18-годишното момиче, обезобразено с макетен нож: Не си сама!

Да биеш жена не те прави мъж! Бездействие, насилие, агресия – не затваряй очи! Образовайте синовете си!

Плакати като тези бяха издигнати тази вечер пред Съдебната палата във Велико Търново. Стотици жители на града и региона се събраха,  за да окажат морална подкрепа на поредната жертва на брутално насилие – 18-годишно момиче от Стара Загора, обезобразено с макетен нож от приятеля си, който след това я и остригва до кожа.

Насилието над жени трябва да спре. Трябва да се спре с тази безнаказаност. Не знам какъв човек трябва да си, за да извършиш нещо подобно. Трябва по-тежки присъди, а жените не трябва да крият какво се случва с тях, обясни защо е пред  сградата на Съда Стоян Стоянов. Стоян е от Сливен, работен ангажимент го изпраща във Велико Търново във вечерта, в която в цялата страна излязоха в подкрепа на пострадалото момиче и с искания за справедливост.  

Работя предимно с жени и момичета. Мисълта, че утре или вдругиден това може да се случи отново, не ми дава мира, няма как да остана вкъщи безгласен. За да не се случват повече такива неща, първо трябва да станем общност, общество. Само в една сплотена общност това може да се промени. Когато общността е силна, става контролиращият орган. Трябва да сме заедно, обединени. Не мога да си представя какво трябва да се случва в главата на един човек, за да направи подобно нещо. Но нямаме закони, това е. Ако този човек още първия път си беше получил наказанието, надали щеше да се случи това с момичето, сподели и хореографът Николай Корчев.

Не сме сигурни доколко тези шествия ще променят съдебната система и законите, но поне жертвата на насилието, семейството й и други жертви на насилие ще могат да видят, че не са сами, че хората ги подкрепят, обясниха съпричастността си две ученички от Велико Търново.

Повече от час събралите се останаха пред Съда, не ги разпръсна дори плисналият дъжд. В областта по същото време излязоха хората в Горна Оряховица, Свищов, Лясковец.


Ключови думи
макетен нож
Последни
Седмицата
Анкета
На 5 ноември ще гласувам за

Резултати