Неделя, 22 Oct 2023
            
Други Павликени

Инж. Емануил Манолов даде начало на реконструкцията в Младежкия парк в Павликени

  19.07.2023 14:28
Инж. Емануил Манолов даде начало на реконструкцията в Младежкия парк в Павликени

Начало на реконструкцията на Младежкия парк в град Павликени даде кметът инж. Емануил Манолов. Заедно с него в церемонията за първа копка участваха и началникът на отдел „Водено от общностите местно развитие“ в Министерството на земеделието и храните Стефан Спасов и управителят на строителната фирма инж. Росен Колелиев.

Това е първият етап от цялостната реконструкция и модернизация на Младежкия парк, включващ паркоустройство и благоустройство. Предвижда се изграждането на нови пешеходни алеи в обхвата на обекта. За гражданите, посещаващи парка, ще бъдат монтирани 50 броя пейки за отдих. За запазване чистотата на  парковото пространство ще бъдат монтирани 10 броя кошчета за отпадъци.

Средствата за реализиране на дейностите от първия етап на проекта възлизат общо на 286 693 лв. с ДДС, като от тях 199 692 лв. са отпуснати от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., а съфинансирането от бюджета на Община Павликени е в размер на 87 000 лв.  

Проектът е финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. по процедура на Местна инициативна група „Павликени - Полски Тръмбеш“, мярка МИГ 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

„След няколко години на проектиране, изчисляване, кандидатстване, даваме началото на преобразяването на нашия емблематичен Младежки парк. Ще го превърнем в един зелен оазис – място за детски глъч, за срещи и раздумки. Това е поредната инициатива на Община Павликени, която насърчава нашите съграждани към активен начин на живот.“, каза в словото си кметът инж. Манолов. Той посочи, че проектът за парка е доста по-голям и обхваща цялата площ на парка, но е разделен на етапи, заради лимитите по различните програми. „Вече търсим начин да продължим до завършването на този парк и дори да оформим зона за риболов по река Павликенска, която вече е чиста“, каза още кметът.

„Обективно казано МИГ „Павликени-Полски Тръмбеш“ е над средното европейско ниво – много професионално работят, над 60 проекта са получени за одобрение по стратегията“, каза Стефан Спасов от МЗХ. „Новият програмен период вече започна, скоро ще е готова и новата ви стратегия. Призовавам местната общност за по-активно участие в процеса по изготвяне на стратегията – да участват в обществените обсъждания, да дават предложения и идеи, които да залегнат в документа“, каза още експертът.

Срокът за изпълнение на обекта е 4 месеца.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Пътища и мостове“ ЕООД - Провадия с управител инж. Росен Колелиев. Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „Стройконтрол - ГТ” ООД - Шумен с управител Лиляна Янкова - Гайдаржиева. Фирма „Дизайн Груп Студио” ООД - София с управител арх. Григор Перчиклийски, автор на проекта, ще осъществява авторския надзор по изпълнението му. Фирма „Крумов Консулт“ ООД - София с управител Никола Лазаров ще предоставя консултантски услуги по управление и отчитане на проекта.

Водосвет за здраве отслужи протойерей Константин.


Ключови думи
Младежки парк
Последни
Седмицата
Анкета
На 29 октомври ще гласувам за

Резултати