Неделя, 15 Oct 2023
            
Горна Оряховица Светски

Виното на Lege Artis спечели първите си медали

  16.07.2023 10:18
Виното на Lege Artis спечели първите си медали

Младата изба Lege Artis, която бе създадена с амбициозната цел да върне Лясковец на винената карта, вече спечели и първите си медали. Избата има едва две реколти в своята кратка история, но вина и от двете вече са с медали.

Първото признание дойде от Vinarium 2023 в Румъния. Винарията на северната ни съседка тази година привлече участници от 23 държави, представили общо 1311 вина. Сред тях са и няколко български изби, включително две от нашия регион - Lege Artis и „Ялово”. Журито присъди златен медал на „Совиньон блан” реколта 2022 на Lege Artis, което стана и първото отличие за младата изба.

Веднага след това Lege Artis участва с три свои вина и на Балканския винен фестивал в София. В 12-то издание на фестивала, което се прави на открито пред НДК, участваха над 100 изби. Лясковската изба се представи с Мерло от първата си реколта 2021 и с Шардоне и Розе от 2022 г. И трите вина са с бронзови медали от конкурса, съпътстващ фестивала.

Вината на Lege Artis са разработени от енолога Станимир Стоянов. До края на годината те ще участват в още няколко винени състезания в Бургас, Царево, Пловдив.

В края на месеца Виненият център във Велико Търново ще организира събитие за промотиране на местни вина и създаване на обща стратегия за „Болярски винен туризъм”. На това събитие Lege Artis ще пусне за дегустация и своето уникално вино, отлежавало осем месеца на дъното на Черно море. Специалните амфори, в които е бутилирано виното, бяха извадени преди няколко седмици и веднага бе потопена нова партида.

Първите отзиви са доста добри, виното вече се продава на сайта на избата и интересът, особено от чужденци, е голям.


Ключови думи
изба Lege Artis
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати