Четвъртък, 12 Oct 2023
            
Велико Търново Култура

Музиканти от световна класа концертират в средновековните църкви в Арбанаси

  11.07.2023 10:29
Музиканти от световна класа концертират в средновековните църкви в Арбанаси

В средновековната църква музей „Св. Георги“ в Арбанаси снощи бе открито тринадесетото издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. Международна формация музиканти от Белгия, Нидерландия, Франция, Хонконг и България зарадва публиката с произведения на Рихард Щраус и Йоханес Брамс.

Заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, артистичният директор на фестивала Юлита Фъсева и директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов припомниха, че Arbanassi Summer Music и „Сцена на вековете“ са в основата Велико Търново да е носител на марката „Европейски фестивален град“.

Програмата продължава на 13 юли, отново в църквата „Св. Георги“ с тематичен концерт „Фолклор и Ренесанс“ с творби на Добринка Табакова, Бохуслав Мартину, Джон Дауланд, Арво Перт, Фредрик Шьолин, Руне Тонсгард Сьоренсен и др.

Концертите на 16 и 17 юли ще са в уникалната със своите стенописи и акустика църква-музей „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси, в която ще звучат произведения на Антонио Вивалди и Хенри Пърсел.

В Арбанаси концертират Мона Берхас и Линде Вержанс – цигулка, Юлита Фъсева – контрабас, Стефания Янкова, Елейн Нг и Илина Илиева – виола, Теодора Атанасова и Виктор Трайков – виолончело, Димитри Местдаг и Луис Бауман – обой. Те са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.

Билети за фестивала могат да се закупят на място в деня на концерта.


Ключови думи
Arbanassi Summer Music
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати