Понеделник, 18 Сеп 2023
            
Велико Търново Други

Истории в шевици ще разкажат в Самоводене

  19.06.2023 13:45
Истории в шевици ще разкажат в Самоводене

Една особено колоритна част от българските бит и традиции – везбата, ще бъде представена на 24 и 25 юни в Самоводене. В рамките на двата дни там ще бъде проведен Фестивал на шевицата. Фокусът ще падне върху автентичната шевица и нейните съвременни интерпретации с израз в различни артикули и продукти на ръчното творчество.

Фестивалът е насочен към любители и професионалисти в областта на везмото. Той ще бъде открит в 10 ч. на площада до читалището. В първия ден стартът е с работилници, в които ще могат да творят най-малките гости на събитието, басмаджийница, работилница за изделия от самосъхнеща глина, изложби на автентични български носии, изпълнения на участници от Свищов, Поликраище, с. Венелин (община Долни чифлик) и др. По програма в 11.20 ч. е предвидена демонстрация на стари традиционни техники за месене на хляб от Татяна Дукова от Бесарабия. В следобедните часове ще бъдат представени работилница „Седянка“  и изложби на македонски престилки, шевични фрагменти и накити, битови възглавници, везани гази.  Картинни изложби ще нареди Вирджия Стоянова от София.

Фестивалът има и своя семинарна част. През деня в събота ще бъде представен филмът „Елбетица - мистика и вълшебство" на режисьора и сценарист Бояна Топчийска, Милена Драгнева от Регионалния исторически музей в Провадия ще говори за обредните хлябове и диалектите в Сърта и т. н. Малко преди 18 ч. започва хоротека, а малко след 21 ч. – втората прожекция на филма на Бояна Топчийска.

Представяне на автентични носии „Манастирски багри“ от НЧ „Илия Добрев - 1899 г.“ от провадийското село Манастир и родопски от с. Старцево, както и още много фолклорни изпълнения, предвижда програмата в неделя. В 15.20 ч. гости и участници ще могат отново да тропнат хора, преди фестивалът да бъде закрит в 16 ч.

Организатор на „Фестивал на шевицата“ е фондация „История в шевици“./ сн. организатори


Ключови думи
История в шевици Самоводене
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати