Събота, 16 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Други

Три деца от Горна Оряховица са сред най-добрите в областта на изпитите след IV клас

  15.06.2023 15:43
Три деца от Горна Оряховица са сред най-добрите в областта на изпитите след IV клас

Три деца от Горна Оряховица са постигнали максималните 100 точки в някой от изпитите след 4 клас. Марая Илиева, ученичка на IV „а“ на СУ „Георги Измирлиев“

с класен ръководител Мария Николова, има максимален резултат по български език и литература. Само още едно момиченце от ОУ „Патриарх Евтимий“ има същия резултат в областта.

Петър Димитров от IV „а“ на ОУ „Иван Вазов“ с класен ръководител Виолета Бакърджиева

и Десислава Бочукова от IV „а“ на СУ „Вичо Грънчаров“ с класен Даниела Велчева

са сред 14-те деца от областта, които имат 100 точки по математика.

Въпреки че повече математици са получили най-високите възможни оценки, резултатът по математика е по-слаб като цяло и в областта, и в страната. Великотърновска област е на 9-то място по средни резултати на четвъртокласниците в страната. Спрямо миналата година резултатите са почти същите в съотношение област – страна и има леко повишение на математическите оценки. През 2022 г. четвъртокласниците на Великотърновска област бяха на 10-то място в страната.

И миналата, а и сегашната година, оценките в областта са малко по-слаби от средните за страната. Има обаче стабилност и няма резки спадове. Някои от училищата, които миналата година са показали най-слаби резултати, отчитат повишение тази година. Това се отнася както за малките матури в 4 клас, така и за големите след 12 клас. Като цяло областта ни поддържа устойчиви резултати в първата третина от всички региони, коментира шефът на РУО – Велико Търново Розалия Личева.

Средната оценка за страната по български език и литература след 4 клас е 70,50. За област Велико Търново е 70,14 точки. Има лек спад спрямо 2022 г., когато е била 70,39.

По математика средното за страната е 64,38, а за областта – 61,01. Спрямо миналата година има покачване с по 7 точки и в двете класации.

12% от учениците във Великотърновска област са получили слаба оценка по математика, а 9% са с двойка по български език.

В същото време 19% имат отлична оценка по математика и цели 35% са отличници по български и литература.

Максималните резултати от 100 точки имат само две деца по БЕЛ и 14 по математика.

Тази година МОН все още не дава конкретни резултати по училища, но откроява тези, които се движат нагоре. ОУ „Елин Пелин“ в Първомайци за втора поредна година повишава своите резултати по български език и литература. В училището в Драганово също са се представили по-добре тази година по български. Спрямо миналата година по-добри резултати по математика правят кажи речи всички училища в общината. По-забележимо е при тези извън общинския център, където миналата година математиката беше пълна трагедия.


Ключови думи
малки матури
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати