Събота, 09 Сеп 2023
            
Велико Търново Култура

Сапфири от Шри Ланка, рубини от Бирма, Мадагаскар и Мозамбик и още скъпоценни камъни показват в Изложбените зали във Велико Търново

  09.06.2023 16:15
Сапфири от Шри Ланка, рубини от Бирма, Мадагаскар и Мозамбик и още скъпоценни камъни показват в Изложбените зали във Велико Търново

Две нови изложби ще бъдат открити днес в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Експозициите допълват богатия културен календар в началото на лятото във Велико Търново

От 9 юни до 3 юли за публиката е наредена изложба на скъпоценни и полускъпоценни камъни. С нея всеки посетител ще се докосне до едни от най-красивите природни дадености, събрани от цял свят.

Ще видите смарагди от Замбия. Смарагдът е скъпоценният камък, оценен като украшение още в Древен Египет. Съществува легенда, че дори Свещеният Граал е изработен от него. Изложбата ще представи естествени минерали и кристали като аметист, цитрин, целестин и други събрани от цял свят, както и български минерали,  сред които сварелит, пирит и кварцове.

Други ценни експонати, които ще видите, са диаманти, мойсанити, сапфири от Шри Ланка, рубини от Бирма, Мадагаскар и Мозамбик. Ще можете да се докоснете до танзанити, които стават все по-търсени поради изчерпаните им находища в Танзания. Сред експозицията са и променящият си цвета от светлината александрит, неговият аналог султанит и много други полускъпоценни камъни.

Изложбата е осъществена от лична колекция на Веселин Марчев. Тя е подходяща за всякаква възраст и всички любознателни хора, ценящи цветовете и многообразието на природните богатства.

В 17,30 часа ще бъде открита изложбата „Едно око” на старозагорския художник Мирослав Ибришимов.

Куратор на събитието е Петко Петков. Той подчертава, че за да бъдат разбрани картините на Мирослав Ибришимов, трябва да знаете за неговия интерес към Духовното. Основно присъствие в неговите картини е отредено на Ангелите. Онези невидими, светли духовни същества, които ни помагат неусетно. Които вървят с нас в делника, но от “другата страна” и ние не можем да го видим , но те ни виждат, закрилят, напътстват. В този смисъл картините на Мирослав са прозорци в отвъдното. Прозорци, през които наднича едно ангелско око.”


Ключови думи
скъпоценни камъни
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати