Петък, 08 Сеп 2023
            
Велико Търново Култура

Изложба „Голо тяло” с творби на Владимир Димитров – Майстора, Илия Бешков, Васил Стоилов, Греди Асса гостува във Велико Търново

  07.06.2023 14:49
Изложба „Голо тяло” с творби на Владимир Димитров – Майстора, Илия Бешков, Васил Стоилов, Греди Асса гостува във Велико Търново

Интересна и провокативна колекция от рисунки върху хартия на известни български художници ще бъде представена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Експозицията „Голо тяло” ще бъде открита на 13 юни в 17,30 часа и се очаква да предизвика голям интерес не само сред ценителите на изкуството във Велико Търново, но и сред гостите на града. Събитието се осъществява със спомоществователството на великотърновския скулптор Денислав Сираков.

Всички творби са част от частната колекция на доц. Пламен Пъчев - преподавател по икономика в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Колекцията е събирана в продължение на 40 години и съдържа над 100 творби, предимно върху хартия, на известни имена в българското изкуство и на по-млади и утвърдени автори. Части от сбирката са показвани досега в ОХГ – Русе и в Изложбената зала на групата на художниците в Благоевград. След Велико Търново изложбата ще гостува в Пловдив и София.

Според известния изкуствовед, писател и критик Кенет Кларк голотата е еманация (олицетворение) както на човешката личност, така и на нейната красота. Древните гърци, които са в основата на европейската цивилизация, са се прекланяли пред нея - ненапразно по време на първите Олимпийски игри атлетите са се състезавали голи, посочва доц. Пъчев.

Той припомня, че по време на обучението в художествените училища подрастващите творци интерпретират постоянно голотата, а много от дипломните работи на утвърдени световни художници са именно платна, скулптури или рисунки на голи човешки фигури.

Голото тяло сме всички ние - стари или млади, физически красиви или обидени от природата, бели или черни. Голотата прикрива човешката суета - страшния библейски грях. За голия човек в изкуството не можем да кажем дали той е беден или богат, дали е министър или просяк, дали е випускник на престижен университет или едва срича. Той е самият себе си, а творецът ни го представя чрез вложената емоция в процеса на създаване на дадена творба.

Накратко, когато един колекционер събира този жанр, той стои по-близо до себеподобните си - това е висша форма любов, уважение и хуманност, казва още доц. Пламен Пъчев.

Цената на работите върху хартия - ескизи, тиражна графика или акварели - обикновено е по-ниска от маслените картини, да не говорим за скулптурите. При тези творби обаче има едно велико тайнство. Преди един творец да създаде голямата картина в златна рамка или бронзовата си фигура за централния площад на града, той прави множество ескизи и подготвителни рисунки. За един колекционер това са безценни образци от самия творчески процес, от емоцията, която владее всеки творец, независимо от каква величина е той, казва още доц. Пъчев.

Колекционерът десетилетия наред е купувал качествени, но и нескъпи по времето на придобиването си работи, с благодарност е получавал подаръци и от самите творци, следил е какво става в сферата на изкуството и в обществото пред последните 40 години. Сбирката му включва любопитни творби, като например две моливни студентски рисунки на Владимир Димитров - Майстора. Известно е, че патриархът на изкуството се е отнасял със смущение към голотата и подобни негови рисунки са единици.

Илия Бешков пък охотно е рисувал голотата, като е влагал различни чувства - от преклонение до открита ирония.

Голото тяло присъства в работите на Иван Лазаров, който е известен като автор на прекрасни пластики.

Не по-малко интересни и провокативни са творбите на съвременни творци като професорите Греди Асса и Маня Вапцарова. Интересен подход към голотата имат Тони и Йордан Тодорови.

Колекцията включва творби на проф. Васил Стоилов, Петранка Кац, на съпругата на поета Любомир Левчев Дора Бонева, на дъщеря й Марта Левчева, както и на професор Спиридон Борисов от Великотърновския университет.

В експозицията е представен и самият колекционер доц. д-р Пламен Пъчев с негови "фотоглифи" - изображения на човешката голота, базирани върху обработката на негативен изходен материал.


Ключови думи
Голо тяло
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати