Понеделник, 04 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Култура

Горнооряховски театрали обраха наградите от националните празници на любителския театър в Кортен

  05.06.2023 11:40
Горнооряховски театрали обраха наградите от националните празници на любителския театър в Кортен

Четири театрални колектива от Горнооряховска община са сред победителите в XVIII Национални празници на любителския театър Кортен 2023.

13 спектакъла участваха тази година в театралната надпревара, в чието домакинство се редуват през година Кортен, Новозагорско и Драганово, Горнооряховско. XVIII издание на театралните празници се откри  в салона на НЧ „Светлина 1872” на 31 май, а на 4 юни бяха обявени и победителите. Сред участниците бяха съставите към читалищата в Долна Оряховица, Първомайци, Драганово и Правда.

Първа награда за спектакъл се печели от театралния състав на НЧ „Христо Козлев 1883” – Долна Оряховица за „Харолд и Мод” от Колин Хигинс под режисурата на Лиляна Иванова.

Наградата на кметство Кортен за режисура отива при колектива към НЧ „Иван Вазов 1883” – Първомайци, който се представи с „Вампир” на Антон Страшимиров с режисьор Милен Димитров.

Наградата на името на Севелина Гьорова за най-оригинално представен спектакъл получи театралният състав на НЧ „Съединение 1888” – Драганово за „Професия поканен” на Л. Скарначи и Р. Тарабузи и режисьор Георги Василев.

Наградите за спектакли бяха придружени и с много отличия за актьорски постижения.

Драгомира Маркова за ролята на Марковица, Пенка Станчева като Малама, Йоанна Георгиева за Вела и триото баби Ганка Попиванова, Росица Михайлова и Стилянка Янкова – всичките от „Вампир” на театъра в Първомайци са отличени за актьорско майсторство.

Йорданка Тихчева в ролята на Мод и Галин Жеков като Харолд от „Харолд и Мод” на театъра в Долна Оряховица също получават актьорски награди.

За превъплъщенията си в „Професия поканен” на Драгановския театър отличия получават Евгени Бочков за Леонидо, Славчо Пеев за дядо Симеоне и Марин Велчев за ролята на Никола Цибор.

За актьорско майсторство за отличени и театрали от трупата на НЧ „Правда 1905”, която се представи с „Женитба с препятствия”. Красимир Ненов в ролята на Жорко и Петя Георгиева като Лисичкова са отличени от журито за своите интерпретации.

С актьорска награда е и Рена Дранкюлева за ролята на Майката в „Спирка последна” на НЧ „Извор 1873” – Самоводене.

Тази година спектаклите бяха оценявани от жури - театроведа Гергана Пирозова и актрисата от Народния театър „Иван Вазов” Вяра Табакова.


Ключови думи
Кортен любителски театър
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати