Събота, 02 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Общество

41 проекта за 66,6 милиона лева подаде Община Горна Оряховица по програмата за безплатно саниране

  03.06.2023 10:20
41 проекта за 66,6 милиона лева подаде Община Горна Оряховица по програмата за безплатно саниране

41 блока в Горна Оряховица вече са регистрирани в системата и чакат оценка, за да разберат ще попаднат ли сред щастливците с безплатно саниране. Срокът за подаване на проектите беше 17 часа на 31 май, но МРРБ го удължи с 24 часа заради сривове в системата за електронно кандидатстване. Сдруженията подадоха своите документи в Общината до 10 май, след това общинските служители трябваше да проверят, изготвят количествено-стойностна сметка и да окомплектоват всеки проект. Въпреки кратките срокове и огромния обем работа, всичко завърши благополучно и всички горнооряховски проекти вече са входирани в ИСУН. Към 12 часа на 1 юни бяха регистрирани общо 3061 проекта на обща стойност почти 4 милиарда лева. Сред тях са 41 проекта от Горна Оряховица, които са на обща стойност 66 598 699 лева.

Сумата и на национално ниво, и на общинско е много над зададения лимит. По тази процедура, финансирана от Плана за възстановяване и устойчивост, има предвидени 1,2 милиарда лева. Общини с население като Горнооряховската могат да получат до 30 милиона лева, които обаче не са гарантирани.

Предстои МРРБ да назначи комисия, която ще оцени проектите. Всички тези над 3060 блока ще бъдат подредени в една класация, а след това вече ще има групиране по общини. Методиката за оценяване е предварително публикувана. Добре запознатите с нея казват, че реален шанс да попаднат сред финансираните са големите блокове с над 8000 кв. м. Другото важно в оценяването е какъв процент енергийна икономия ще се постигне, но там всички проекти са го докарали да изглежда добре, поне документално. Сред кандидатите от Горна Оряховица има няколко много големи блока, чиито сдружения направиха истински подвиг, за да обединят толкова много хора. Така че Китайската стена, няколко обединени входа по „Юри Гагарин” и „Дружба” е почти сигурно, че ще попаднат сред одобрените.

Резултати обаче ще има не по-рано от края на септември, началото на октомври. Комисията има три месеца за разглеждане на всички проекти. Възможно е да открие грешки, които сдруженията трябва да коригират в 7-дневен срок.


Ключови думи
саниране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати