Неделя, 20 Авг 2023
            
Велико Търново Култура

Проектът „1 кв. м. изкуство“ става на 5 г.

  20.05.2023 11:10
Проектът „1 кв. м. изкуство“ става на 5 г.

На 20 май ще бъдат отбелязана 5 г-тата годишнина на „1m² изкуство“ с нова изложба и концерт. В 18:00 ч. се открива творбата "Riverman" на търновския визуален артист Калин Михов. Вход свободен. В 20:00 ч. започва концерт на група КАКЕ?, входът е 10 лв.

ЗА RIVERMAN

Описанието на Калин Михов, автор на проекта Riverman представен в пространството на 1м 2 Изкуство звучи така: действие, при което авторът самоотвержено повтаря простия акт на едва забележимо търкане на плътен камък в друг по-голям и по-мек такъв (варовик или пясъчник) в продължение на няколко седмици, докато остави значителен отпечатък върху повърхността и тялото на втория Kамък, точно както течаща вода би го трансформирала в продължение на десетилетия.

Творбата предизвиква многопластов набор от интерпретации. От една страна Калин представя хуманистичната идея, че човек може да предизвика стихиите (вода, земя, вятър, огън), че няма разлика между тях и че самият човек е стихия – нещо, в което авторът искрено вярва. От друга страна може да се разглежда и като метафора и опозиция на забързания, напълно оптимизиран и психически изтощителен днешен свят, поставяйки под въпрос какво е значението на усилията ни в ежедневните действия.

Тук бих добавила и още едно възможно измерение на творбата, а
именно това за естествения стремеж на човека да остави своя отпечатък, за да удовлетвори инстинкта към смисъла на съществуване на всяко живо същество. Да подплати, да рамкира своето присъствие чрез действия или убеждения, чиито следи белязват нашия свят. Всъщност дори и без стремеж, ние неизбежно оставяме нашите отпечатъци

ЗА КАЛИН МИХОВ

Калин (р. 1995 г.) завършва специалност “Стенопис” във ВТУ. Работи живопис, скулптура, инсталация, стъкло, мозайка. Зад гърба си има няколко награди и изложби с негови творби. Събира опит в работа на различни организации за култура и изкуство – в ателие за мозайка и витраж в Порто, Португалия; в ARV.International, международна резиденция за артисти във Вишовград; международен симпозиум Изкуство-Природа в с. Габровци на Duppini Art Group.

През 2022 г. е един от тримата млади артисти избран да участва в резидентната програма “Бъдеще за КДК“, инициатива за социализиране на архива на бившия Клуб на дейците на културата чрез изкуство.

ЗА 1m² ИЗКУСТВО

1m² изкуство е съвместна инициатива на куратора Мартина Йорданова и пространство за култура и социални инициативи ТаМ. За пета година проектът представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от около 1 кв. м. Вдъхновена от концепцията за „white cube“ (бял куб), инициативата дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в една нестандартна изложбена среда.

Проектът “1m² изкуство” е част от Културния календар на Община Велико Търново за 2023 година и се организира в партньорство с Фондация за съвременно изкуство и медии./ сн. организатори


Ключови думи
1m² изкуство Калин Михов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати