Събота, 19 Авг 2023
            
Елена Спорт

В Елена награждават заслужили спортисти за Деня на българския спорт

  20.05.2023 10:14
В Елена награждават заслужили спортисти за Деня на българския спорт

17 май е професионален празник на работещите в сферата на спорта. Началото му се слага на 17 май 1894 година, когато в град София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария с мисията да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика.

Традицията на този ден да се организират различни спортни мероприятия из цялата страна се спазва и днес. Тази година по инициатива на Община Елена на специална церемония ще бъдат наградени заслужили дейци от спортовете борба, джудо, ориентиране и футбол по предложение на техните треньори. Събитието ще се състои на 20 май от 16:30 часа на стадион „Чумерна“.
Клубът по борба „Дан Колов“ е учреден през 1992 г. и от тогава неговите деятели имат множество медали от световни, европейски, балкански първенства, участия в международни турнири, държавни първенства и други. В силни състезателни години борците на треньора Недялко Петров са били над 60 на брой в групи.
Джудото като спорт в Елена се свързва с името на дългодишния треньор и основател на клуба „Ипон – 87“ – Иван Мирянов. Сред заслужилите джудисти има много национални състезатели, медалисти от олимпиади, универсиада, световни, европейски шампионати, международни турнири, балканиади, държавни първенства и други. 

Ориентирането има традиции още от миналия век в общината и преди 3 години този спорт се възобнови в Елена. Днес състезателите на Спортен клуб по ориентиране „Чумерна – 83 – Елена“ жънат успехи от държавни първенства, Купа „България“ в различни възрастови групи. В миналото има отличили се национални състезатели и участници на световни първенства. Председател на клуба е Тихомир Кузманов, а с децата работи неговият син Йордан Кузманов.
 Футболът е един от най-обичаните спортове в световен мащаб. В град Елена днешният отбор на „Чумерна“ се заражда с името СК „Атлетик“ през далечната 1921 г. След смяна на няколко имена „Левски“, „Динамо“, „Вечвой“ (1967), от 1980 г. носи и настоящото си - „Чумерна“. Има много заслужили футболисти, преминали през „А“ и „Б“ група и националния отбор на България, с които община Елена може да се гордее./ сн. Община Елена


Ключови думи
Ден на българския спорт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати