Петък, 11 Авг 2023
            
Велико Търново Други

Шести „Форум за герои“ и награждаване на конкурс се проведе в Педагогическия факултет на ВТУ

  12.05.2023 11:20
Шести „Форум за герои“ и награждаване на конкурс се проведе в Педагогическия факултет на ВТУ

На 10.05.2023 г. в институт „Конфуций“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в корпус 5 се проведе шесто издание на  „Форум за герои“. Събитието комбинира две отделни начинания - гостуването на 2.г е 3.д класове на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и награждаването на победителите в конкурса на „Маратон за герои“ „Моята планета, моят дом, моето семейство“.

„Това издание на форума е всъщност второто поредно за студентите от образователна програма „Предучилищна и начална училищна педагогика“, 3. курс, редовно обучение, ОКС „бакалавър“. На 6.04.2023 г. направихме петия форум. На него ни гостуваха два втори класа от същото училище заради близостта с корпуса на университета и безопасното придвижване на деца и учители през парк „Марно поле“. Но това, което се случи вчера, надмина не само нашите собствени очаквания за емоция и успех, но и на всички присъстващи! За това допринесоха много фактори: студентите са вече опитни в изяви – само с „Маратон за герои“ имаме над 66 маратона, поне 8 от които са проведени онлайн или в реална среда в български училища и детски градини. Останалите са в Европа с български съботно-неделни училища, както и два маратона с училища извън Европа – в Мароко и в Москва, Русия. Т. е. студентите имат огромен творчески и професионален опит зад гърба си и организацията и провеждането на шестия „Форум за герои“ не беше проблем, а напротив – изцяло удоволствие! Комбинирахме форума с награждаването на децата, взели участие в конкурса на „Маратон за герои“ „Моята планета, моят дом, моето семейство“.  Получихме творби във всички четири категории: рисунка, стихотворение, кратък разказ и ръчно изработено изделие. Постарахме се да отличим най-оригиналните сред тях, което е на практика невъзможно, тъй като детското творчество трябва да се стимулира и да не се поставя в рамки на критерии, но това е същността на конкурсите – да се дава възможност за изява, да се развиват участниците и да се формира стремеж към подобряване на уменията“ – сподели доц. д-р Катя Симеонова, инициатор и ръководител на „Маратон за герои“ и „Форум за герои“.
Програмата на форума включи закачлив сценарий, танц от студенти в народни носии, награждаването на победителите в категориите на конкурса и провеждане на творчески ателиета с гостите от 2.г е 3.д класове на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, чиято основна цел бе да научи децата на цикъла на устойчиво развитие чрез повторна употреба на опаковки от бита.

„Почти всички колеги, които се радват на нашите постижения с българските училища зад граница и с родните такива ме питат какво следва, как ще развиеш идеята с маратоните“ – усмихва се доц. Симеонова. „Хората се вълнуват заедно с нас, виждат ефекта от нашите дейности, разчуват се нашите постижения и ги разбирам, но в новите учебни планове ще работя със сигурност само по един семестър с всяка специалност, а за толкова кратко време чудеса не могат да се постигат. Бъдещето ще покаже“ – заключава преподавателката.


Ключови думи
Форум на герои
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати