Четвъртък, 10 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

Групата на „БСП за България“ в ОбС направи възражение срещу идеята да се горят болнични отпадъци в Калтинец

  11.05.2023 15:32
Групата на „БСП за България“ в ОбС направи възражение срещу идеята да се горят болнични отпадъци в Калтинец

Групата на МК „БСП за България“ в Общинския съвет в Горна Оряховица официално възрази срещу инвестиционното предложение на „Медикс България 2023“ за изграждане на инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци в Калтинец.

Инвестиционното намерение бе публикувано на сайта на РИОСВ и на Общината на 26 април и тъй като съвпадна с редовното заседание на ОбС още тогава предизвика реакция сред съветниците. В крайна сметка групата на БСП и коалиционните партньори от „Движение 21“ и АБВ направиха и официално отрицателно становище, изпратено до кмета на Общината и РИОСВ.

„Избраният участък за разполагане на съоръжението е неподходящ, поради това, че попада в урбанизирана територия в непосредствена близост до жилищни постройки и в близост до р. Янтра, която е защитена зона по директивата за местообитанията, част от „НАТУРА 2000“.

В документацията няма достатъчна информация за степента на пречистване на димните газове, както и информация за системите, чрез които ще се извършва непрекъснат мониторинг.

Необходимо е да бъде разработен подробен Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), който да съдържа математически модел за разпространението на замърсителите във въздуха. Процедурата по ОВОС е свързана с обществено обсъждане на инвестиционното намерение, а още отсега живеещите в района недоволстват и са против изграждането на подобно съоръжение и всичко това ще доведе до излишно напрежение и конфликти“, се казва в писмото до институциите, с което се моли отказ на инвестиционното предложение.

Съмненията във възможностите на фирмата-инвеститор да гарантира безопасност при работата на инсинератора идват и от кратката й история. Тя е създадена през март 2023 г. с капитал 100 лева. Очевидно не разполага с нужния опит, а и с възможности за такава голяма инвестиция. Което създава опасения, че истинският инвеститор се крие зад специално създадено за целта дружество. Ако намеренията са чисти, защо не става ясно кой всъщност иска да изгради тази пещ, в която ще се горят болнични отпадъци, обясняват възраженията си съветниците.

14-дневният срок за възражения срещу инвестиционното намерение изтече преди ден, но още няма информация дали има и други несъгласни с инвестицията. Предстои РИОСВ да вземе решение дали ще има ОВОС.


Ключови думи
медицински отпадъци инсинератор Калтинец БСП
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати