Събота, 05 Авг 2023
            
Горна Оряховица Други

Искат да правят инсинератор за болнични отпадъци в Калтинец

  06.05.2023 13:12
Искат да правят инсинератор за болнични отпадъци в Калтинец

Инсталация за изгаряне на болнични отпадъци предлага да изгради в Калтинец фирма „Медикс България 2023”. Инвестиционното предложение е внесено в РИОСВ за съгласуване и в Община Горна Оряховица и вече предизвика остра реакция сред общински съветници. Инж. Елена Григорова поиска да се даде отрицателно становище още отсега, за да не се стига до обществено напрежение в бъдеще.

Тук не е мястото за изграждане на подобна инсталация. Очистването на въздуха след такова изгаряне става с много по-скъпо съоръжение от самата пещ. Нямаме никакви гаранции, че ще бъде направена такава голяма инвестиция. А без такова очистване има риск от сериозно замърсяване на въздуха. Знаете, че Горна Оряховица е в котловина и това означава задържане на въздуха за дълги периоди и това съвсем я прави неподходяща за подобни начинания, смята инж. Григорова. За такива дейности трябва много добра инфраструктура и много сериозен контрол. Опасявам се, че няма да има нито едното, нито другото и по-добре да не рискуваме, казва още бившата шефка на РИОСВ.

Според нея Инспекцията най-вероятно ще поиска да има доклад по ОВОС за инвестиционното намерение и тогава ще трябва да има и обществено обсъждане. Хората ще скочат и това е излишно напрежение и конфликти, смята Григорова.

Самите ние искаме да има ОВОС и експертите да си кажат думата. Според нас няма опасност за хората, защото предлагаме инсталация от най-ново поколение и ще бъдат спазени всички мерки за опазване на околната среда. В момента болнични отпадъци се изгарят в инсинератор в Александровска болница и макар че е от по-старо поколение, той не създава проблеми. Това, което предлагаме, е добра инвестиция за Горна Оряховица, но ако експертите кажат, че мястото не е подходящо, ще търсим друго, коментира управителят на „Медикс България” Георги Даскалов.

Два са инсинераторите в България, в които се горят болнични отпадъци – в Александровска, който се стопанисва от ПУДООС и в Девня на частна фирма. В последните години са правени опити за изграждане на още инсталации, но те винаги срещат отпор от местните хора. В Пловдив пък има изградена инсталация, но тя така и не заработи. Интересът е голям, включително и от чужди фирми. Което обаче още повече плаши хората, че искат да ни превърнат в бунището на Европа.

Така че, ако се върнем към темата за бизнеса в Горна Оряховица, малко жалко е, че като че ли ни търсят все фирми от сферата на отпадъците. В единия край – склад за отпадъчни пластмасови опаковки от Германия, в другия – пещ за болнични отпадъци и навсякъде – автоморги пак с боклука на Европа.

Елена ВЕЛКОВА

снимката е илюстративна


Ключови думи
инсинератор Калтинец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати