Вторник, 08 Авг 2023
            
Велико Търново Култура

„Велико Търново – пространство за вдъхновение 2023“ събра талантливи творци от цялата страна

  05.05.2023 09:12
„Велико Търново – пространство за вдъхновение 2023“ събра талантливи творци от цялата страна

Националната изложба триенале „Велико Търново – пространство за вдъхновение 2023“ беше открита снощи в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Над 165 художници от цялата страна заявиха участие в културния форум, а авторитетно жури селектира в експозицията да бъдат включени близо 30 от тях, като творбите им заемат почти изцяло експозиционното пространство в единия от корпусите на Изложбени зали.

Това е трето издание на националната изложба, която се организира от великотърновското представителство на СБХ с изключителната подкрепа на Община Велико Търново. Събитието е включено в Културния календар на Общината.

Именно благодарение на тази подкрепа успяхме да осигурим по-голям размер на наградите, както и да издадем каталог с всички творби, подчерта по време на откриването Мартин Митев, директор на ХГ „Борис Денев“ и председател на Представителство на СБХ – Велико Търново, който беше и председател на журито, оценявало творбите.

Авторите бяха поздравени от заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който връчи наградите на Общината – грамота и 800 лева в категориите "Живопис", "Графика" и "Скулптура".

Наградата в раздел „Живопис“ получи Милен Джановски със своя триптих „Портрет на една Гора“. Другите номинирани в категорията бяха Антон Гошев – „Хвърчило над плажа“ I и Милена Казакова – „Паркинг“.

Божидар Тонев с „Пазачът на скритата река“ II беше класиран на първо място в групата на графиците. Номинираните в категорията бяха Тодор Овчаров – „Реликвите“ и Бояна Попова – „Полет“.

Наградата в категория „Скулптура“ отиде при Гълъбин Христов за творбата му „Архангел“. Номинирани заедно с него бяха Момчил Мирчев – „Ритъм“ и Йордан Нарлиев – „Форма“.

Номинирани за млад автор от представителство на СБХ - Велико Търново бяха Илкер Даналов – „Житни класове“и Карина Амбарцунян – „Дакел“, като наградата в размер на 600 лева получи Илкер Даналов.

Наградата на СБХ взе Милена Казакова с „Паркинг“, а отличието на галерия „Савчеви“ – участие в пленер Оряхово 2023 , беше присъдено на Ганчо Ганчев – Гана за творбата му „Daydreaming about childhood“

„Велико Търново – пространство за вдъхновение 2023“ е културен форум за представяне и популяризиране на творчеството на българските художници. Изложбата е възможност за представяне на автори със съвременни творчески търсения в областта на визуалните изкуства, без ограничения в техники, формат, изразни средства.

Освен Мартин Митев, творбите оценяваха още Валентин Узунов – представител на СБХ, директор на ХГ „Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч, проф. д-р Светослав Косев - декан на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ, Станимир Борисов – уредник на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ – Велико Търново и д-р Николина Джановска – член на УС на Представителството на СБХ във Велико Търново.

Изложбата може да бъде видяна в ИЗ „Рафаел Михайлов“ до 18 май т. г./ сн. ИЗ "Рафаел Михайлов"


Ключови думи
Велико Търново – пространство за вдъхновение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати