Петък, 28 Юли 2023
            
Горна Оряховица Култура

Ателие EX LIBRIS нареди изложба в Галерията в Горна Оряховица

  28.04.2023 13:25
Ателие EX LIBRIS нареди изложба в Галерията в Горна Оряховица

На затворена церемония вчера в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица официално бе отркита изложба ЕКСЛИБРИСИ, реализирана от възпитаниците на Ателие EX LIBRIS с ръководител д-р Деница Ив. Иванова-Александрова. Събитието уважиха близки и почитатели на младите таланти. Експозицията отразява провелия се през 2022 година конкурс, иницииран за 18 пореден път от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, и носещ надслова „Ex Libris – Ex Piscatibus“.

В това издание на конкурса взеха участие 12 възпитаници на Ателието, като сред добре познатите имена са Ивет Александрова, Магдалена Александрова, Анелия Михайлова, Елеонора Христова, Ивона Иванова, Йоанна Караиванова, Красимира Климентова, Мария Пишманова, Росица Георгиева и Десислава Вълева, както и присъединилите се през изминалата година Десислава Яръмова и Микаела Григорова.

С радост споделяме, че всички участници са удостоени с високо признание за техните творчески постижения, свидетелство за което са получените Сертификати, удостоверяващи принадлежността на произведенията им, като част вече от графичната колекция на Библиотеката, разказва д-р Александрова.

Магдалена Александрова, участник в Първа възрастова група (автори до 14 години) получава и Първа награда от Детското жури, а в категорията на професионалните автори Десислава Вълева е носител на спонсорската награда на Стопанска камара - Русе.

Темата на ХVІІІ издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Библиотеката, бе в унисон с обявената от Общото събрание на ООН през 2022 г. за Международна година на занаятчийския риболов и аквакултурата. Това поредно издание на оспорваната надпревара се проведе под патронажа и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Програма „Култура“ на Община Русе.

Събитието беше съпроводено от изложба с творби от международния творчески форум. Общо 365 творби на 244 участници от 30 държави (Турция, България, Полша, Китай, Аржентина, Мексико, Черна гора, Казахстан и др.) се състезаваха за Голямата награда на конкурса. Доайен сред участниците тази година е Дьорд Борос - унгарец по произход, роден през 1934 г., който участва в конкурса от 2014 г. досега. Най-младата художничка се включва във форума за втори път. Тя е родена през 2015 г. и се казва Магдалена Александрова.

Три възрастови категории дефинират отделните групи на участниците. Те са както следва – за малки творци до 14 г., от 14 до 26 години и категория след 26 години. Няколко са и журитата, произнесли своите оценки, класирайки авторите в отделните възрасти.

Координатор на журирането е д-р Теодор Лихо – преподавател в Националната художествена академия. Той прави живата връзка между трите журита, в които се включват художници, културни дейци, общественици, преподаватели, колекционери, експерти и младежи. Детското жури от летните ателиета по изобразително изкуство в Художествена галерия – Русе с преподавател Мартин Петров и ученици от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ - Русе с преподавател Красимира Кирилова класираха работите в категорията до 14 години. В категорията 14-26 години оценява Младежко жури - ученици от Национално училище по изкуствата в дунавския град, от класовете по изобразителни изкуства и графичен дизайн, ръководени от художниците Пейно Пейнов и Гриша Кубратов. Особено сериозен е съставът на международното жури за трите категории: Питър С. Смит, Великобритания - художник-график от Лондон, член на кралското дружество на гравьорите, дългогодишен директор на Кингстън Колидж ъф Арт; проф. Чавдар Попов - изкуствовед, преподавател в НХА, катедра Изкуствознание; Недрет Яшар - художник от Русе, професор по изящни изкуства от университета Ялова, Истанбул, носител на голямата награда на журито и публиката от биеналето миниарт 2021 в Русе; Тзанг Лианг - завършил графика в Сичуанския институт по изящни изкуства, Чончин, Китай, където в момента преподава; проф. Десислава Христова-Тошева - художник-график, доктор по изкуствознание, преподавател в катедра „Графика“ на НХА; секретар на секция Графика в СБХ; проф. Димо Колибаров - художник-график, преподавател и директор на филиал Бургас на НХА; проф. Мъгърдич Касапян - художник от Пловдив, доктор по педагогически науки - изобразителни изкуства, професор по графика в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив, декан на факултет „Изобразителни изкуства“; доц. Николина Джановска - художник от Велико Търново, доктор по изкуствознание, преподавател в катедра „графика“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; доц. Милен Джановски - художник от Велико Търново, доктор по изкуствознание, преподавател в катедра „Графика“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; Пейно Пейнов - художник, преподавател в Националното училище по изкуствата в Русе; Гриша Кубратов - художник, преподавател в Националното училище по изкуствата в Русе; Красимира Кирилова - художник, главен уредник и Мартин Доброславов, художник и уредник в русенската художествена галерия.

Отпечатан е цветен каталог с творбите на всички селектирани в конкурса автори.

Изказваме отново сърдечна благодарност към екипа професионалисти на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, които за пореден 18 път реализират един изключителен графичен форум, създал вече своя самостоятелна история, благодарност отправяме и към автора Георги Милев, реализирал печата на дигиталните графични листи, допълва д-р Деница Иванова-Александрова.


Ключови думи
EX LIBRIS
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати