Сряда, 26 Юли 2023
            
Велико Търново Икономика

Международното изложение „Културен туризъм“ 2023 обърна погледа към новите технологии и приноса на културата за устойчивото развитие на регионите

  25.04.2023 14:00
Международното изложение „Културен туризъм“ 2023 обърна погледа към новите технологии и приноса на културата за устойчивото развитие на регионите

Международното изложение „Културен туризъм“, което за 18-та поредна година се проведе във Велико Търново от 20 до 23 април, събра участници от България, Корея, Индия, Румъния, Гърция, Йордания и Палестина.  

28 общини, туристически сдружения и компании, работещи в сферата на туризма представиха достойно страната ни. Към тях тази година организаторите от общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ присъединиха и производители на традиционни български храни и елитни вина, а ресторантьори от Старата столица добавиха вкусове към празничното усещане. По традиция, редом със специалистите в туристическата индустрия в дните на изложението работиха и ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново.

Отличия за своето успешно представяне получиха общините Сливен, Мездра, Вършец и Златоград.

Интересът към културния туризъм бележи трайна положителна тенденция през последните години, отбеляза  при откриването на форума заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева. Тя подчерта, че смяната на поколенията в туризма диктува и новите посоки в развитието на сектора, а те са свързани с дигитализацията и устойчивостта на туристическото предлагане.

Културният туризъм формира около 20% от общия дял на българския туристически  продукт, като от началото на годината са регистрирани над 970 000 посещения на туристи с интерес към културата и историческото наследство.  20-те водещи дестинации за културен туризъм у нас бележат над 27-процентен ръст на посещенията.

За повече средства за туристическа реклама и по-добро взаимодействие призова кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта, че изложението е изиграло решаваща роля за развитието на висшето образование в сферата на културния туризъм у нас и е променило целия подход към промотирането на страната като център на европейската история и култура. Нужни са повече средства за инвестиции в опазването, съхранението и проучването на безценното цивилизационно наследство у нас, обърна внимание кметът на общината-домакин.

България е в първата десетка на държавите по икономически принос на културата в общия профил на държавата, стана ясно от данни на Обсерваторията по икономика на културата, които бяха представени в рамките на конферентната програма на изложението. Над 460 са икономическите субекти в сферата на творческите индустрии в община Велико Търново през 2021 г. Повече от 1 400 са заетите лица в сектора на творческите индустрии, а още над 1 000 са ангажирани в творческите дейности в региона. Добавената стойност на културата и творческите индустрии за Велико Търново по факторни показатели за 2021 г. формира около 1/5 от общия икономически принос на предприятията в региона.

Богатата конферентна програма, реализирана в партньорство с Министерството на туризма, даде възможност на участниците да се запознаят с добрите практики на различните чуждестранни участници по създаване и развитие на успешни продукти на културния туризъм, да участват в дискусии за съвременното вписване на културните забележителности в туристическия продукт. По време на Международното изложение за втори път Велико Търново бе домакин и на Национална среща на Организациите за управление на туристическите райони.

За първи път на посещение във Велико Търново бе посланикът на Румъния в нашата страна Н.Пр. г-жа Бръндуша Йоана Предеску. Тя представи богатата програма и значителните инвестиции в Тимишоара – градът, който съвместно с Елефсина в Гърция и Веспрем в Унгария през 2023 г. е Европейска столици на културата. Посланик Предеску обърна внимание, че инициативата Европейска столица на културата е един от важните европейски инструменти за инвестиции в култура в градове, извън административните столици на държавите, стимул за развитие на забележителни региони, които чрез участие в проекта, допринасят за обогатяване на културното многообразие на Европа. От името на българското правителство проф. Мариела Модева благодари на Румъния и на Общинският съвет на Букурещ за неоценимия принос за спасяването на един от емблематичните обекти, свързани с българската история – Солаковия хан.

В дните на изложението на посещение в нашата страна бе и делегация от Палестина, водена от министъра на туризма на страната, както и кметът на побратимения с Велико Търново йордански град Карак  г-н Мойд Майтах.

Това, на което акцентира по време на форумите от програмата на Изложението заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева, бе важността от търсене на интегриран и системен подход при решаването на проблемите в сектора. „Ние можем да ги идентифицираме, да ги насочим към компетентните институции и да бъдем настоятелно в търсенето на съвместни решения“, подчерта тя и обърна внимание на важността на взаимната координация между всички заинтересовани страни. Тя подчерта на твърде скромното участие на страната ни в най-големия европейски проект за споделено културно наследство - проект  Европеана и насърчи музейните обекти да бъдат по-активни във въвеждането на нови технологии и съвременни методи за интерпретация на наследствата.

По традиция в дните на Международното изложение „Културен туризъм“ бяха връчени наградите в Националния конкурс „Read&Travel“ 2023 и  бяха отличени победителите в Националния студентски конкурс за разработка на туристическа тематика.

Организационният комитет на Международното изложение „Културен туризъм“ присъди почетната награда за личност с цялостен принос в развитието на културния туризъм на професор Мариела Модева – заместник-министър на туризма на Република Бългтария. Отличието се връчва всяка година на общественици, представители на научните среди и културните институции, които активно работят за утвърждаването на България като един от центровете на културата и културния туризъм в национален и международен аспект.

Проф. Мариела Модева е първият представител на българска институция, която професионалната общност в областта на туризма и културата, удостоява със своя знак на признателност.

Международното изложение „Културен туризъм“ се организира от „Царевград Търнов“ ЕООД и Община Велико Търново в партньорство с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и с подкрепата на Министерството на туризма.


Ключови думи
МТИ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати